Iako nije zahtean za uzgoj, paradajz može biti podložan raznim bolestima, a jedna od najopasnijih je plamenjača – gljivična infekcija koja se širi vetrom i prskanjem vode.
Plamenjača najčešće napada od juna do avgusta, naročito u toplim i vlažnim uslovima. Prvi znaci bolesti su smeđe udubljene mrlje na zrelim plodovima, koje se zatim šire na lišće i stabljike. Biljke dobijaju braonkaste mrlje, počinju da vene i mogu brzo da uginu. Posebno su ugrožene biljke koje rastu na otvorenom, jer su izložene kiši i povećanoj vlagi. S obzirom na to da je lečenje plamenjače teško, važna je prevencija i redovna kontrola stanja biljaka.
Jedan od najučinkovitijih saveta za zaštitu paradajza, prema portalu House Digest, jeste korišćenje malča. Malč održava tlo oko korena hladnijim, sprečava isušivanje zemljišta i smanjuje rizik od širenja bolesti tokom zalivanja. Kada nema malča, kapljice vode prilikom zalivanja mogu prskati čestice zemlje koje sadrže patogene na listove i tako izazvati infekciju.
Najbolji prirodni malčevi za paradajz su slama, drvene strugotine, pokošena trava i drugi organski materijali. Preporučuje se da se oko biljke stavi sloj od dva do tri centimetra. Osim zaštite od bolesti, malč pomaže i u suzbijanju korova koji mogu iscrpljivati biljku.
Još jedna važna mera prevencije je pravilno razmještanje biljaka. Kada sadite više paradajza, pazite da im se listovi ne dodiruju. Dobra cirkulacija vazduha između biljaka smanjuje vlagu i time otežava razvoj plamenjače. Takođe, izbegavajte preterano zalivanje, jer previše vode na listovima može podstaći širenje bolesti.
Redovna nega i praćenje biljaka ključni su za uspešan uzgoj paradajza bez štetnih bolesti.
