Ovaj sok provereno čisti krvne sudove: Pijte ga svaki dan, pogotovo nakon masnih obroka

Tatjana Badarević Vesti 10.09.2024 17:52 0

Napravite napitak koji deluje kao prirodni čistač organizma, posebno nakon masnih i obilnih obroka, i doprineće zdravim nivoima masnoća u krvi.

sok od celera

Shutterstock

 

Domaći napitak od celera i limun smatra se jednim od najefikasnijih prirodnih lekova za snižavanje masnoća i čišćenje organizma, posebno nakon obilnih obroka. Ta kombinacija posebno dobro deluje na regulaciju nivoa triglicerida i masnoća koje su, uz visoki holesterol, najzaslužnije za pojavu srčanih bolesti. 

Naime, trigliceridi su glavni izvor energije za organizam i važni su za zdravlje. No, kad unosimo previše kalorija u odnosu na potrebe, telo ih pretvara u zalihe koje skladišti u masnim ćelijama. Kad nivo triglicerida pređe dopuštene granice, to povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Visok nivo triglicerida može biti odgovoran i za upalu gušterače, odnosno pankreatitis, pa je važno voditi računa o toj vrednosti.

sok od celera

Shutterstock

 

 

Jedan od načina da ih kontrolišete je terapija lekovima, koju će vam kod povišene masnoće prepisati lekar, no pre toga će vam verovatno predložiti promenu ishrane i preporučiti namirnice koje deluju kao čistači organizma. Upravo trigliceridi često brzo reaguju na promenu ishrane, pa vredi probati recept za napitak od limuna i celera. 

Sastojci: 400 g celera (koren i list), 1 kg limuna, 2 litre vode. 

Priprema: Dobro operite listove celera i oljuštite koren, pa ga takođe operite. Koren treba izribati na sitno. Operite limun, pa ga oljuštite nožićem za guljenje krompira, kako biste uklonili i belu membranu koja omotava plod ispod kore. U veći lonac stavite 2 litre vode, dodajte naribani celer i listove te limunovu koru i kuvajte na jačoj vatri. Kad zavrije, smanjite vatru i kuvajte još oko 20 minuta. Potom smesu poklopite i ostavite da se hladi barem 6 sati, najbolje preko noći.

Odstranite belu koru s limuna i izmiksajte ih. Vodu s prokuvanim celerom i limunovom korom procedite, pa u to dodajte limunov sok. Još jednom procedite smesu i prelijte je u sterilisane  staklene flaše ili tegle. Odložiti napitak na hladno mesto, najbolje u frižider. Pijte po malu čašicu nakon glavnog jela. 

Bonus video:

 

Komentari (0)
Loading