Bol u ramenu, znojenje i mučnina: Infarkt se može predvideti mesec dana ranije, ovo je 6 znakova upozorenja

Slobodanka Ćorić Vesti 19.08.2024 14:35 0

Osećaj umora i iscrpljenosti koji se ne povlači čak i nakon odmora

shutterstock

Shutterstock

Srčani infarkt je ozbiljno stanje koje može imati fatalne posledice ako se ne prepozna i ne tretira na vreme. Ipak, savremena istraživanja sugerišu da određeni simptomi mogu signalizirati rizik od infarkta i mesecima pre nego što se dogodi. Razumevanje ovih znakova može biti ključno za pravovremeno reagovanje i prevenciju. Evo šest važnih simptoma koje ne treba ignorisati:

Neobjašnjivi umor

Ako osećate izuzetnu iscrpljenost i umor koji se ne može objasniti uobičajenim uzrocima, to može biti znak problema sa srcem. Osećaj umora i iscrpljenosti koji se ne povlači čak i nakon odmora može biti indikator da srce ne funkcioniše optimalno.

Bol u grudima

Bol u grudima je često prvi znak srčanih problema. Međutim, nekim osobama može se pojaviti i kao blaga nelagodnost ili osećaj pritiska. Ako se bol u grudima javlja s vremena na vreme, može biti znak da srčani mišić nije dovoljno snabdeven krvlju.

Poteškoće sa disanjem

Ako primetite da vam je otežano disanje tokom svakodnevnih aktivnosti ili čak u mirnom stanju, to može biti signal da srce ne može da pumpa krv efikasno. Problemi sa disanjem, posebno u kombinaciji sa drugim simptomima, treba da budu ozbiljno shvaćeni.

Bol u ramenu i ruci

Bol ili nelagodnost u levoj ruci, ramenu ili gornjem delu leđa može biti znak da srčani problemi počinju. Ovi bolovi mogu se javiti čak i bez bola u grudima, ali su često povezani sa srčanim oboljenjima.

Neobjašnjivo znojenje i mučnina

Ako iznenada počnete da se znojite bez očiglednog razloga ili osećate mučninu, to može biti simptom srčanog problema. Neprirodno znojenje i osećaj mučnine, posebno u kombinaciji sa bolom u grudima ili disajnim poteškoćama, zahtevaju medicinsku procenu.

Otežano spavanje i anksioznost

Problemi sa snom i neobjašnjiva anksioznost mogu biti povezani sa srčanim bolestima. Osećaj stalne nervoze ili nemogućnost da se opustite može biti signal da srce nije u najboljem stanju i da je potrebno hitno obratiti se lekaru.

Prepoznavanje ovih simptoma može vam pomoći da pravovremeno potražite medicinsku pomoć i smanjite rizik od srčanog infarkta. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, naročito ako su prisutni u kombinaciji, odmah se posavetujte sa zdravstvenim stručnjakom. Pravovremena intervencija može značiti razliku između života i smrti.

Komentari (0)
Loading