Doktorka otkrila koje 2 namirnice su za nju na crnoj listi: Štetne za srce i povećavaju rizik od raka

Slobodanka Ćorić Vesti 30.07.2024 12:27 0

U industriji brze hrane, ulje u fritezi se samo dopunjava, dok se ne menja. Jednom mesečno, ta ulja se čiste od gareži i ostataka hrane, ali se ne menjaju

Svetlana Stanišić

Printscreen/Youtube

Trendovi zdrave hrane su u usponu, što je zaista pozitivno. Ipak, uprkos lošoj reputaciji, mnogi ljudi i dalje konzumiraju brzu hranu.

Mnoge namirnice su godinama na listi nepoželjnih namirnica i smatraju se nezdravima. Stručnjak za ishranu, Svetlana Stanišić, otkriva koje namirnice ona nikada ne bi konzumirala i zašto.

"Na crnoj listi su za mene čips i pomfrit. Razlog je što se pripremaju u fritezi u kojoj se ulje nikada ne menja," objašnjava Stanišić.

Kako dodaje, u industriji brze hrane, ulje u fritezi se samo dopunjava, dok se ne menja. Jednom mesečno, ta ulja se čiste od gareži i ostataka hrane, ali se ne menjaju. Ovo znači da se štetne i toksične materije, uključujući kancerogeni akrilamid, akumuliraju. Takođe, takvo ulje može doprineti povećanju lošeg holesterola u organizmu.

Prema njenim rečima, konzumacija takvih namirnica može biti štetna za srce i krvne sudove i povećava rizik od raka, ističe Svetlana Stanišić, profesor ishrane i doktor nauka fizičke hemije, u podkastu "Zdrav životni vodič sa Danijelom Davidov Kesar" magazina Politika.

@najzena.rs Motivišemo vas da se borite za ono u šta verujete i da nikada ne prihvatite bilo šta manje od onoga što zaslužujete 💗#zena #najzena #fyp #foryoupage #fpyシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading