Šta uraditi ako vas ujede pauk: Ovo su znaci trovanja

Slobodanka Ćorić Vesti 28.07.2024 15:26 0

Ugriz pauka postaje sve češći tokom toplih letnjih meseci i može izazvati različite reakcije

pauk

Shutterstock

Iako većina ugriza nije opasna, važno je prepoznati simptome i posledice kako biste mogli pravovremeno reagovati. Ugrizi se obično javljaju zbog samoodbrane pauka, često kada je osoba nepažljivo pritisnula pauka ili se zapetljala u njegovu mrežu.

Ugriz pauka obično liči na ugriz drugih insekata. Početno može biti neprimetan, ali nekoliko sati kasnije se često pojavljuju crvenilo i oteklina, uz osećaj svrbeža i boli. Najlakše je uočiti ugriz ako ste videli da vas je pauk ugrizao. U nekim slučajevima, ugrizi mogu proći bez značajnih simptoma.

Simptomi ugriza pauka

Simptomi ugriza pauka mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste pauka i reakcije organizma, ali neki od najčešćih simptoma uključuju:

  • Crvenilo
  • Oteklinu
  • Bol i svrbež na mestu ugriza
  • Ponekad se mogu javiti i grčevi u mišićima, umor, malaksalost, groznica i znojenje. Kod otrovnijih paukova može doći do nekroze tkiva. Ako dođe do ozbiljnijeg trovanja, mogu se pojaviti osip na koži, stezanje u grudima, otežano disanje, glavobolja i osećaj vrućine u tabanima. Reakcije se razlikuju od osobe do osobe, ali najčešće su simptomi blagi i slični onima kod drugih uboda.

    Prirodni lekovi za ugriz pauka

    U većini slučajeva, ugriz pauka ne zahteva specijalizovano lečenje. Čak i kod grčeva u mišićima, simptomi obično brzo prolaze i ne zahtevaju dodatnu terapiju. Ako se simptomi jave kod kuće, možete preduzeti nekoliko koraka da ublažite bol i nelagodnost.

    Operite mesto ugriza sapunom i vodom, a zatim primenite hladan oblog kako biste smanjili bol. Led umotajte u tkaninu i ne stavljajte ga direktno na kožu. Ostavite oblog oko 10 minuta i ponavljajte postupak nekoliko puta. Pasta od sode bikarbone i vode može pomoći u ublažavanju svrbeža, a esencijalno ulje lavande može smanjiti upalu.

    Možete napraviti i vlastiti prirodni lek mešanjem dve do tri kapi ulja čajevca i lavande s jednom kašičicom alkohola ili jabučnog octa. Ovu mešavinu nanosite na mesto ugriza tri puta dnevno. Ako su simptomi jači, možete koristiti analgetike i antibiotike.

    Da biste izbegli ugriz, nosite zaštitnu odeću tokom rada u vrtu ili šumi i proveravajte odeću i obuću pre nego što je obujete. Preporučuje se i postavljanje mreža na prozorima, kao i dodatno obrazovanje o vrstama paukova koje možete naći u vašem području, piše Net.hr.

    Komentari (0)
    Loading