Može da nas košta ZDRAVLJA: Kada kuvamo TURSKU KAFU baš svi pravimo OVU GREŠKU

Vesti 30.01.2022 17:00 2

Koliko puta vam se desilo da ujutru, dok se još niste baš sasvim razbudili, stavite vodu u džezvu ua kafu i onako pospano prosto zaboravite na nju?!

Može da nas košta ZDRAVLJA: Kada kuvamo TURSKU KAFU baš svi pravimo OVU GREŠKU

pixabay

Ne dešava se da nam sva vodi provri samo kada smo pospani dok željno čekamo taj prvi gutljaj spasonosnog napitaka za razbuđivanje. Često nam se to dogodi i kad se zapričamo sa prijateljivom koja nam je tek došla u kuću i počela da teatralno prepričava neku svoju avanturu. I dok smo trepnuli, voda u džezvi se troduplo smanjila!

I šta onda uglavnom radimo?

Zapravo u najvećem broju slučajeva samo dospemo novu vodu uostatak proključale i zakuvamo kafu.

Samo, to je veliko NE, sudeći prema nutricionistima,

Prema rečima stručnjaka ova navika nije dobra po naše zdravlje i trebalo bi je definitivno promenimo.

Kako kažu stručnjaci, duplim kuvanjem vode povećava arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.

Prema istraživanjima da je upravo ovakva voda prilično toksična jer sadrži veliku količinu arsena i može zaista da dovede i do trovanja,

Nešto manji ali svejedno nezanemarivi problemi koji se mogu javiti dijabetes, problemi sa organima za varenje i sa kardiovaskularnim organima.

U čemu je zapravo stvar?

Kada voda predugo vri, odnosno kada je dugo izložena vrlo visokoj temperaturi, voda sadrži veliku količinu nitrita koji se pretvaraju u nitrozamine koji su u stvari kancerogeni.

Kako da rešimo ovaj problem?

Pa, vrlo lako, tako što nećemo biti lenji, već ćemo da prospremo preostalu vodu iz džezve, napunimo je novom svežom, stavimo na ringlu i ovog puta malo pažljivije motrimo na džezvu i vreme da zakuvamo kaficu!

Komentari (2)
Loading
Марко
30.01.2022 18:23

ваљда домаћа кафа.

Kalesu
30.01.2022 19:25

"... povećava arsen, nitriti i fluor,... " - Nije mi jasno kako se može "povećavati" količina neke materije samim zagrevanjem vode, ako se ta materija ne dodaje u vodu???? Nešto tu jako škripi, stručnjaci! Zakon o održanju materije (hemija i fizika, osnovna škola) vam ne ide u prilog.