Ovo morate da uradite kada pijete KAFU: Dr Voja otkrio da je KLJUČNA za zdravlje, a mnogi je "preskaču"!

K.Ć. Vesti 19.09.2022 20:45 0

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o omiljenom srpskom piću bez kog ne možemo da zamislimo jutro - kafi

Kafa

Shutterstock

Profesor Voja je ranije objasnio da li bi u kafu trebalo dodavati mleko, a sada je objasnio kako se balansira velika količina kofeina da bi funkcije organizma ostale nenarušene.

"Voda je tečnost koja se nalazi u našem sistemu, krvi, limfi, moždanoj i okularnoj tečnosti. Neophodna je da bismo normalno funkcionisali, od primarnog je značaja. Ako smo osetili žeđ, već smo blago dehidrirali, mozak nam daje taj signal", rekao je on.

Ako pijemo mnogo kafe, da li smo uneli kroz nju i vodu? Da li bi uz kafu trebalo piti i čašu vode, koju obično dobijemo u kafiću?

"Trebalo bi da bude pola-pola, koliko ima kafe, toliko da popijete i vode. Ako pijemo šolju od 350 mililitara, toliko bi trebalo i vode da unesemo uz nju. Napravićemo balans dobar za cirkulaciju, a imaćemo kofeinsku stimulaciju. Uz to ujutru možete malo čokolade ili bananu", rekao je on.

Kofein će "poterati" tečnost iz našeg organizma, jer je diuretik, pa je važno nadoknaditi je vodom koju ćemo popiti uz kafu. Ukupna količina tečnosti u organizmu mora da bude održavana.

"Dodajmo malo vode posebno ako hrana ima više soli, a u ovo vreme se jede baš takva hrana. Višak natrijuma ćemo imati u krvi, moramo to malo razrediti vodom", rekao je on.

Iznenadiće vas i izjava dr Voje o neočekivanom sastojku koji kafu "pretvara" u otrov!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading