Žene treba da znaju: Malo poznati znak raka grlića materice na koji treba obratiti pažnju, nije naivan!

Vesti 17.11.2023 19:58 0

HPV je veoma čest i obično prolazi sam od sebe bez ikakvih problema...

bol

Shutterstock

Medicinska sestra sa više od 20 godina radnog iskustva otkrila je da postoji veza između raka grlića materice i učestalosti mokrenja. Džejn Klark savetuje ženama da obrate pažnju na "česte i iznenadne nagone za mokrenjem koje je teško kontrolisati", jer to može biti simptom raka.

- Na primer, zabrinjavajuće je ako treba mnogo puta da urinirate tokom dana i noći, ali i ako "pobegne" - rekla je ona, piše Dejli mejl.

Humani papiloma virus

Rak grlića materice se razvija na grliću materice i možda neće izazvati nikakve simptome, ili oni možda nisu očigledni. Glavni uzrok bolesti je HPV, ili humani papiloma virus.

virus

unsplash.com

 

HPV je veoma čest i obično prolazi sam od sebe bez ikakvih problema. Međutim, ponekad izaziva promene u ćelijama grlića materice koje se mogu razviti u rak grlića materice. U proseku, to se dešava sporo, obično između pet i 20 godina, piše Indeks.hr.

- Mali krvni sudovi u sluzokoži mokraćne bešike mogu da oslabe i krvare zbog raka, pa možete primetiti da vaš urin poprima blagu ružičastu nijansu. Do promena u funkciji bešike može doći i posle radikalne histerektomije – dodao je Klark.

Medicinska pomoć

Ako se postavi dijagnoza raka grlića materice, sledi lečenje. Nakon toga, postoje brojne strategije koje mogu poboljšati urinarnu inkontinenciju, uobičajenu nuspojavu radioterapije, kao što je ishrana bogata vlaknima, zadržavanje hidratacije i izbegavanje alkohola. Džejn takođe preporučuje redovne vežbe za karlično dno.

- Zapamtite, ako počnete da osećate poteškoće sa mokrenjem ili sumnjate da imate urinarnu infekciju, odmah potražite medicinsku pomoć - savetovala je na kraju. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading