Najpodmuklija maligna bolest, veoma agresivna i smrtonosna: U Srbiji prvi put operisan rak pankreasa novom metodom, doktor upozorio "ne zanemarujte bol u leđima"

Slobodanka Ćorić Vesti 17.11.2023 13:03 0

Za rak pankreasa kažu da su simptomi nespecifični, odnosno da vrlo često neko misli da ga možda bole leđa ili ima stomačnih problema. Doktor Bracanović ističe da se upravo zbog toga kaže da je tihi ubica, kao i da kada pokaže simptome već je teško izlečiti se

operacija

unsplash.com

Hirurg Urgentnog centra, doktor Miloš Bracanović nedavno je operisao pacijentkinju obolelu od raka pankreasa metodom koja je prvi put urađena u Srbiji. Za rak pankreasa lekari kažu da je najpodmuklija maligna bolest, veoma agresivna i smrtonosna.

Doktor Miloš Bracanović rekao je, gostujući na RTS-u u okviru kampanje "Rak je izlečiv", da je rak pankreasa tihi ubica, kao i da je sve učestaliji.

"U poslednjih 20 godina duplo je učestaliji. Smatra se da je način života jedan od razloga za stvaranje ovog karcinoma. Prvenstveno pušenje, gojaznost, dijabetes i alkohol su neki od razloga za nastanak ovog karcinoma. Takođe, genetska predispozicija za stvaranje ovog karcinoma nije zanemarljiva i uvek treba obratiti pažnju na to", navodi doktor Bracanović i objašnjava da rak pankreasa ima rizike u odrađenom životnom dobu.

"Smatra se da ljudi između 40 godina imaju smanjenu incidencu u stvaranju ovog karcinoma. Između 40 i 60 godina neka umerena, a posle 60 je nešto što je učestalo, smatra se učestalim za stvaranje karcinoma. Mi imamo pacijente mlađe životne dobi, što možda ranije nije bilo, ali smatramo da je napredovala dijagnostika, dostupnost dijagnostike i ti karcinomi se otkrivaju u nekom ranijem dobu", poručuje Bracanović.

Za rak pankreasa kažu da su simptomi nespecifični, odnosno da vrlo često neko misli da ga možda bole leđa ili ima stomačnih problema. Doktor Bracanović ističe da se upravo zbog toga kaže da je tihi ubica, kao i da kada pokaže simptome već je teško izlečiti se.

"Nešto što je često zanemarljivo jeste bol u leđima i ti noćni bolovi koji se javljaju i koje pacijenti uglavnom zanemaraju. Javljanje žutice i drugih simptoma u određenom delu razvoja bolesti mogu predstavljati neke faktore koje utiču na razvoj, ozbiljan razvoj bolesti i već teže lečenje", dodaje Bracanović.

Intervencija inovativnom metodom trajala je šest sati. Kako je istakao dr Bracanović metoda je bila relativno kratka.

"Radi se o uznapredovalom karcinomu tela pankreasa, kada on infiltriše to glavno celijačno stablo, dakle svi krvni sudovi koji hrane i jetru i želudac i slezinu i pankreas. Operacija jeste po tome specifična zato što se upravo uz tumor deo pankreasa, želudac, slezinu, limfne čvorove, vade i sve te arterije i to glavno stablo koje vaskularizuje", objasnio je Bracanović za kraj.

Komentari (0)
Loading