Počnite jutro na pravi način: Jedna kaša je uvek dobra ideja, obiluje vitaminima i mineralima

Vesti 19.10.2023 11:06 0

Ukusna i zdrava...

ovas

Shutterstock

Ovsena kaša je zdrav i ukusan obrok koji pruža obilje hranljivih sastojaka i energije. Bogata vlaknima i antioksidansima, ova jednostavna žitarica ima brojne dobrobiti za zdravlje, uključujući regulisanje probave, održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi i podršku zdravlju srca.

Pored toga, ovsena kaša može biti savršeno platno za kreativnost u kuhinji, jer se može prilagoditi različitim ukusima i kombinacijama sastojaka kako bi se zadovoljili individualni preferencije i prehrambene potrebe. 

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice, za koje neki kažu da je jedna od tajni dobre linije, proizvod su napravljen od integralnih zrna ovsa, koja su prvo obrađena, a zatim valjana u obliku pahuljica. One su popularna žitarica i često se koriste kao sastojak za pripremu ovsene kaše, granole, kolača i drugih pekarskih proizvoda.

doručak

Shutterstock

 

 

Ovsene pahuljice su poznate po svom visokom sadržaju vlakana, posebno beta-glukana, koji su povezani sa brojnim zdravstvenim prednostima, kao što su regulisanje holesterola i podrška zdravlju srca.

One su takođe bogate mineralima poput gvožđa, magnezijuma i cinka, kao i vitaminima B kompleksa. Zahvaljujući svom nutritivnom profilu, ovsene pahuljice su popularan izbor za uravnotežen i hranljiv doručak ili užinu.

Da li je ovsena kaša zdrava

Ovsena kaša je zdrav obrok sa brojnim koristima za zdravlje. Ovas je bogat vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Vlakna iz ovsene kaše mogu poboljšati varenje, regulisati nivo šećera u krvi, smanjiti loš holesterol i pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Ovas takođe sadrži antioksidanse koji mogu štititi telo od oksidativnog stresa. Ovsena kaša može pružiti dugotrajan osećaj sitosti, što je korisno za kontrolu apetita. Važno je odabrati nesladjenu verziju ovsene kaše i dodavati zdrave dodatke poput svežeg voća, orašastih plodova ili semenki kako bi se poboljšao ukus i nutritivna vrednost obroka.

Da li ovsene pahuljice moraju da se kuvaju?

Ovsene pahuljice se ne moraju obavezno kuvati, ali kuvanje može poboljšati njihovu teksturu i ukus. Sirove ovsene pahuljice mogu se koristiti kao sastojak u raznim receptima, kao što su energetske kuglice ili musli.

doručak

pixabay

 

 

Međutim, kuvanje ovsenih pahuljica u vodi, mleku ili biljnom mleku stvara kašastu teksturu i omogućava da se pahuljice bolje razmekšaju i postanu lakše svarljive. Kuvanjem se takođe poboljšava apsorpcija hranljivih sastojaka. Uz to, kuvanje ovsene kaše može dodati ukusne arome i omogućiti dodavanje drugih sastojaka poput voća, orašastih plodova i začina kako bi se obrok obogatio.

Kuvanje ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice se mogu kuvati na nekoliko načina. Klasičan način je kuvanje na šporetu: pomešajte ovsene pahuljice sa tečnošću (voda, mleko, biljno mleko), zagrejte smesu do ključanja, smanjite temperaturu i kuvajte dok pahuljice ne omekšaju i dobijete željenu teksturu kaše.

Druga opcija je priprema u mikrotalasnoj pećnici: pomešajte ovsene pahuljice i tečnost u posudi za mikrotalasnu, zagrejte na visokoj temperaturi i povremeno mešajte dok ne postignete željenu konzistenciju.

Takođe, postoji mogućnost pripreme hladne verzije ovsene kaše prelivanjem pahuljica hladnom tečnošću (voda, mleko, jogurt) i ostavljanjem da se natope preko noći.

Kako se sprema ovsena kaša

Za pripremu ovsene kaše, uzmite ovsene pahuljice i tečnost po izboru (voda, mleko, biljno mleko) u odnosu 1:2.

šerpa

Pexels

 

 

U šerpu sipajte pahuljice i tečnost, zagrejte smesu do ključanja, smanjite temperaturu i kuvajte 5-10 minuta, često mešajući, dok kaša ne postane gusta i pahuljice ne omekšaju. Po želji, možete dodati zaslađivač poput meda ili javorovog sirupa, kao i ukusne dodatke poput voća, orašastih plodova, cimeta ili vanile.

Dobijenu kašu možete servirati toplu i uživati u hranljivom obroku koji će vam pružiti dugotrajan osećaj sitosti.

Recepti za ovsenu kašu

Donosimo vam nekoliko varijanti u kojima možete da spremite ovsenu kašu, pa možete i da ih kombinujete.

Voćna ovsena kaša

U šerpu stavite ovsene pahuljice i mleko po izboru, kuvajte dok ne omekšaju. Dodajte seckano sveže voće kao što su jagode, banane ili borovnice. Zasladite po želji medom ili javorovim sirupom. Ukrasite sa orašastim plodovima i poslužite toplo. Čokoladna ovsena kaša

voće

Shutterstock

 

 

Kuvajte ovsene pahuljice u mleku ili vodi, zatim dodajte kakao prah, zasladite medom ili smeđim šećerom i mešajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Dodajte komadiće tamne čokolade i orašaste plodove po izboru. Zdrava ovsena kaša sa cimetom i jabukom

Kuvajte ovsene pahuljice u mleku ili vodi, dodajte rendanu jabuku, cimet i malo meda za slatkoću. Poslužite sa iseckanim orašastim plodovima i prstohvatom cimeta za dodatni ukus.

Ovsena kaša za doručak

Ovsena kaša je izuzetno zdrav izbor obroka za doručak. Bogata je vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima koji pružaju mnoge zdravstvene benefite.

Vlakna iz ovsene kaše pomažu u regulaciji varenja, održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i osećaju sitosti. Takođe, ovas je dobar izvor energije i može pružiti dugotrajan osećaj sitosti tokom jutra.

Ovsena kaša je fleksibilna i može se prilagoditi individualnom ukusu dodavanjem voća, orašastih plodova ili začina. Odabirom neslađenih verzija ovsene kaše, možete napraviti hranljiv i balansiran obrok koji će vam dati energiju za početak dana.

Ovsena kaša za večeru

Ovsena kaša može biti zdrav izbor obroka i za večeru, ali treba razmotriti individualne potrebe i preferencije.

kaša

Shutterstock

 

Ovas je bogat vlaknima, proteinima i hranljivim sastojcima koji mogu pružiti osećaj sitosti. Ako preferirate laganiju večeru ili želite kontrolisati unos kalorija, ovsena kaša može biti dobar izbor jer je niskokalorična i lako svarljiva.

Možete je obogatiti voćem, orašastim plodovima ili začinima kako biste zadovoljili ukusne preferencije. Međutim, važno je imati uravnotežen pristup ishrani i raznovrsnost obroka kako bi se obezbedili svi potrebni nutrijenti.

Slana ovsena kaša

Takođe, postoje i varijante ovsenih kaša koje nisu slatkve, već slane.

Ovsena kaša sa povrćem

U šerpu stavite ovsene pahuljice i vodu, kuvajte dok ne omekšaju. U drugoj tavi propržite seckano povrće po izboru (šargarepu, papriku, tikvicu) sa malo maslinovog ulja. Dodajte proprženo povrće u kuvane ovsene pahuljice, začinite solju, biberom i začinima po želji. Mešajte dok se sve dobro sjedini i poslužite kao slani obrok. Grčka ovsena kaša

Ovsena kaša

PhotoRaccoon / Alamy / Alamy / Profimedia

 

U šerpu stavite ovsene pahuljice i mleko po izboru, kuvajte dok ne omekšaju. Dodajte seckane crne masline, iseckani paradajz, komadiće feta sira i origano. Kuvajte još nekoliko minuta dok se svi sastojci ne sjedine. Posolite i pobiberite po ukusu. Ukrasite sa svežim peršunom i poslužite kao slani doručak ili večeru, piše B92.

Ovsena kaša sa vodom

Pravljenje ovsene kaše sa vodom može imati nekoliko prednosti. Kuvanje ovsenih pahuljica u vodi čini kašu lakšom i manje kaloričnom u odnosu na korišćenje mleka.

Ova opcija je posebito korisna za one koji preferiraju niskokalorične obroke ili imaju intoleranciju na laktozu. Takođe, pravljenje ovsene kaše sa vodom omogućava neutralniju baznu osnovu koju možete prilagoditi svojim preferencijama dodavanjem voća, orašastih plodova ili začina.

Voda takođe ne narušava nutritivne vrednosti ovsenih pahuljica, čime se i dalje može obezbediti dobar izvor vlakana i drugih hranljivih materija.

Zašto je dobro da se ovsene pahuljice jedu za doručak

Ovsene pahuljice su odličan izbor za doručak iz nekoliko razloga. One su bogate vlaknima i sporim ugljenim hidratima, što pruža dugotrajan osećaj sitosti i stabilizuje nivo šećera u krvi.

Doručak

Shutterstock

 

 

Ovas takođe sadrži hranljive sastojke poput vitamina B kompleksa, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina, koji su važni za zdravlje mozga i nervnog sistema.

Redovno konzumiranje ovsene kaše može podržati mentalno zdravlje, poboljšati koncentraciju, raspoloženje i smanjiti rizik od depresije.

Da li su instant ovsene kaše zdrave?

Instant ovsene kaše su praktičan izbor za brz obrok, ali kvalitet i nutritivna vrednost mogu varirati. Neke instant ovsene kaše mogu sadržavati dodate šećere, veštačke arome i aditive.

Važno je pažljivo čitati deklaracije proizvoda i birati one sa minimalno ili bez dodatog šećera.

Ako su napravljene od celih ovsenih pahuljica i ne sadrže nepotrebne aditive, instant ovsene kaše mogu biti zdrav izbor za obrok. Međutim, tradicionalne ovsene pahuljice često imaju više vlakana i hranljivih sastojaka.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

Komentari (0)
Loading