Švarceneger bio na korak od infarkta: Sad mu je holesterol toliko nizak da ni doktori ne veruju, evo šta je uradio

Slobodanka Ćorić Vesti 05.10.2023 10:36 0

Nakon što je saznao da je zbog povišenog holesterola izložen većem riziku od srčanog i moždanog udara, Arnold je odlučio da korenito promeni svoje navike

Švarceneger bio na korak od infarkta: Sad mu je holesterol toliko nizak da ni doktori ne veruju, evo šta je uradio

Printskrin/Instagram

Arnold Švarceneger tvrdi da mu je dijeta pomogla da smanji holesterol. Slavni glumac je ove godine napunio 76 godina. Imao je niz operacija na srcu, ali je i danas fizički aktivan.

Nedavno je zapanjio svet kada je otkrio kako trenira osam decenija, a sada otkriva dijetu za koju tvrdi da mu pomaže da bude zdraviji i da izgleda mlađe.

Nakon što je saznao da je zbog povišenog holesterola izložen većem riziku od srčanog i moždanog udara, Arnold je odlučio da korenito promeni svoje navike. Čuveni pauerlifter je prvo promenio ishranu. Kako kaže, 80 odsto dana je konzumirao samo biljnu hranu.

Odlučio je da postane vegan, ali izuzetak pravi samo kada je na meniju bečke šnicle! Ipak, Arnold smatra da meso nije ključ bodibildinga, kako veruju mnogi vrhunski sportisti.

„Pomogao mi je da se osećam zdravije i mlađe, kao i da smanjim loš LDL holesterol, koji je povezan sa većim rizikom od srčanih bolesti. Sada je moj holesterol toliko nizak da doktor kaže da se osećam kao druga osoba“, napominje Švarceneger , koji trenira šest dana u nedelji.

Određene namirnice, kao što je prerađeno meso, često su povezane sa povišenim nivoom holesterola. S druge strane, povrće, posebno lisnato, i hrana poput integralnih žitarica, bobičastog voća i orašastih plodova mogu pomoći u smanjenju holesterola.

"Hrana koja sadrži veliku količinu biljnih sterola, kao što su avokado i brokoli, može da utiče na snižavanje holesterola, ali koliko će se to promeniti je individualno. Hranom možemo da podignemo do pet odsto dobrog holesterola, ne mnogo, ali to može uticati na snižavanje holesterola", rekao je on. “ objasnila je jednom prilikom dr Tamara Gojković.

 

Komentari (0)
Loading