Kako se pravilno peru borovnice? Svi pravimo istu grešku, a ovo je jedini način da budu potpuno bezbedne za jelo

Jelena Vukelić Vesti 04.09.2023 15:42 0

Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije tretirano raznim pesticidima, fungicidima i insekticidima kako bi bilo otpornije, veće, lepšeg izgleda, dužeg trajanja.

borovnice

Shutterstock

Za razliku od banane ili čak agruma, borovnice nemaju koru koja bi ih zaštitila. Potpuno su izložene opasnostima uzgoja, berbe, otpreme i skladištenja.

- Preporučujemo pranje bobičastog voća kako biste uklonili sve nečistoće, bakterije ili ostatke koji se mogu nalaziti na površini bobica od uzgoja, berbe i rukovanja koji su povezani s dovoženjem ovog voća s farme na stol - kaže Meredith Melendez, agentkinja za poljoprivredu i prirodne resurse.

Melendez kaže da bez obzira na to da li su borovnice organske, s pijace, kupljene u prodavnici ili od komšije, uvek ih treba prati na isti način.

Borovnice (i druge proizvode) ne treba prati čim se donesu kući. Treba ih oprati neposredno pre jela. Međutim, kada borovnice donesete kući, pregledajte ih i bacite sve bobice koje su trule.

- To se radi kako bi se sprečilo širenje truleža na ostale bobice. Ako ne nameravate odmah da ih jedete,  stavite ih u frižider. Preporučujemo pranje proizvoda neposredno pre jela, jer ako ih operete i stavite u frižider to im može skratiti rok trajanja zbog povećanog nivoa vlage - objašnjava Melendez.

Pranje borovnica

- Bobičasto voće treba nežno oprati pod hladnom vodom, lagano mešajući ručno bobice kako bi voda mogla da proteče sa svih strana. Ako koristite cediljku, premeštajte bobice rukama onoliko dugo koliko je potrebno da ih potpuno operete - dodaje ona.

Nakon što ste dobro oprali bobice, osušite ih krpom ili papirnim ubrusom. Onda su spremne za jelo, piše Real Simple.

Komentari (0)
Loading