Izbegavajte ovu HRANU ako ima VISOK krvni pritisak: Jedna je od NAJGORIH stvari koje možete jesti

Vesti 10.09.2022 13:34 0

Ako pokušavate da snizite krvni pritisak, verovatno ste morali da unesete neke promene u svoju ishranu – posebno kada je u pitanju praćenje unosa natrijuma.

Izbegavajte ovu HRANU ako ima VISOK krvni pritisak: Jedna je od NAJGORIH stvari koje možete jesti

unsplash.com

- Pokazalo se da konzumiranje previše natrijuma podiže krvni pritisak kod nekih osoba, tako da je važno razumeti koja hrana sadrži veliku količinu natrijuma i kako to može da utiče na vaš krvni pritisak - objašnjava Amber Pankonin, registrovana dijetetičarka i vlasnica bloga o hrani Stirlist.

Stručnjaci smatraju da je natrijum, koji unosimo u organizam u vidu kuhinjske soli, jedna od najgorih stvari koje možete da konzumirate ako imate visok krvni pritisak, jer sužava vaše krvne sudove dok istovremeno čini da vaše srce pumpa više krvi u njih, podižući krvni pritisak i primoravajući srce da radi više.

- Ako imate visok krvni pritisak, Američko udruženje za srce preporučuje da ne unosite više od 1.500mg natrijuma dnevno - kaže Pankoninova.

A ako nemate visok krvni pritisak, Američko udruženje za srce preporučuje da ne konzumirate više od 2.300mg natrijuma dnevno. Ova preporuka nam može poremetiti ustaljene navike, posebno zato što prerađena hrana za kojom mnogi od nas obično posežu tokom užine obično ima visok sadržaj natrijuma. Sledećih šest namirnica su naročito loše za osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Semenke suncokreta

- Ova užina može biti dobra za putovanja i utakmice, ali je užasna za krvni pritisak - kaže Pankoninova i dodaje - U zavisnosti od brenda, suncokretovo seme može da sadrži čak 1.000mg natrijuma ili više po jednoj porciji.

Prerađeno meso, sir i krekeri

- Za konzerviranje prerađenog mesa se koristi natrijum, so se koristi za aromatiziranje sira i sprečavanje rasta bakterija, a krekeri su puni soli. Ako uživate u kombinaciji ove tri namirnice, potražite nesušeno meso, sireve sa niskim sadržajem natrijuma kao što su parmezan ili švajcarski sir i krekere sa niskim sadržajem natrijuma - kaže registrovani dijetetičar Džonatan Valdez.

Čips i umaci od prerađenog sira

- Pojedini umaci od prerađenog sira sadrže do 390mg natrijuma po porciji - kaže Pankoninova i dodaje - Kada su oni u pitanju, teško je proceniti veličinu porcije koja neće negativno uticati na vaš krvni pritisak.

Kiseli krastavci

- Kiseli krastavci su niskokalorični i veoma zasićujići, ali treba imati u vidu da oni imaju veoma visok sadržaj natrijuma, čak 275mg po porciji od 30g - objašnjava Pankoninova.

Supe i čorbe iz kesice

- Ako planirate da napravite toplu supu iz kesice tokom hladnog dana, razmislite ponovo. U sastavu jedne ovakve supe može biti i do 1.000mg natrijuma - kaže Valdez i savetuje da izaberemo kupovne supe koje imaju manji sadržaj natrijuma.

Peciva

- Peciva iz pekara ili smrznuta peciva za pečenje sadrže dosta natrijuma. Neka od njih možda nemaju slani ukus, posebno kada se služe sa slatkim filom, ali njihov sadržaj natrijuma je uglavnom visok - kaže Pankoninova.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading