Ako želite da OJAČATE organizam, onda jedite OVO povrće: Odlično je za VID i pritisak, može i SOK da se pravi, ali evo ko NE sme da ga pije

Vesti 23.06.2022 08:40 0

Celer je namirnica koju mnogi zapostavljaju, a vrlo je korisna.

Ako želite da OJAČATE organizam, onda jedite OVO povrće: Odlično je za VID i pritisak, može i SOK da se pravi, ali evo ko NE sme da ga pije

unsplash

Celer je odlična namirnica za detoksikaciju organizma, ali i za probleme sa probavom i nadutošću. Bogat je vitaminima A, K, E, C i vitaminima grupe B (uključujući B9 ili folnu kiselinu), kao i kalijumom, kalcijumom i vlaknima.

Koristan je i kod respiratornih bakterijskih infekcija, budući da pomaže u iskašljavanju sekreta.

Celer pomaže i u prevenciji raka, zahvaljujući kumarinu koji sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, ali i flavonoidnih antioksidanata koji su ujedno dobri i za očuvanje vida i za snižavanje krvnog pritiska.

Najzdraviji deo celera je njegova stabljika, pa se savetuje da pri kupovini birate biljku sa što dužom stabljikom. Pored toga, treba obratiti pažnju i na to da koren celera treba da ima što manju kuglu, ali i izbegavati da kupujete očišćen i isečen celer, kao i onaj sa isušenim delovima, koji time gubi pozitivna svojstva.

Celer se može dodavati u supu, koristiti se za umake i salate, kao dodatak ribi, piletini ili rižotu.

Od celera se može praviti i sok, ali se upozoravaju trudnice da ga ne piju pošto može podstaći spontani pobačaj.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading