Često čujemo da su ugljeni hidrati loši i da izazivaju insulinsku rezistenciju i gojenje, ali to nije uvek tačno. Nutricionisti ističu da su složeni ugljeni hidrati neophodni za zdravlje, jer obezbeđuju dugotrajnu energiju i ne uzrokuju nagle skokove glukoze u krvi.
Nutricionistkinje Averi Zenker i Staci Gulbin izdvajaju četiri vrste ugljenih hidrata koje pozitivno utiču na stabilizaciju šećera i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i insulinske rezistencije.
Zob
Zob je bogata rastvorljivim vlaknima, posebno beta-glukanom, koji usporava varenje i stabilizuje nivo šećera u krvi. Pomaže i u povećanju insulinske osetljivosti, smanjuje upale i podržava zdravlje creva, prenosi „She Finds“. Beta-glukan stimuliše proizvodnju GLP-1 hormona, koji reguliše apetit i šećer u krvi, kaže Zenker.
Mahunarke (grašak, pasulj, sočivo)
Mahunarke su puni pogodak za one koji žele da održe normalan nivo glukoze. Sočivo je posebno korisno jer sadrži:
- 9 g vlakana Shutterstock
- 8 g proteina
- samo 116 kalorija (na 100 g kuvane sočive)
Gulbin napominje da redovna konzumacija mahunarki smanjuje nivo šećera posle obroka i predstavlja zdravu zamenu za meso.
3. Urme
Iako su veoma slatke, urme imaju nizak do srednji glikemijski indeks. Umerena konzumacija ne izaziva nagli skok šećera, zahvaljujući vlaknima i prirodnim nutrijentima (kalijum, fitonutrijenti, vitamini). Pokazale su se efikasne i u snižavanju holesterola i triglicerida, a možete ih jesti za užinu ili ubaciti u ovsenu kašu za doručak.
Jabuke
Jedna srednja jabuka ima:
- 85 kalorija
- 2 g vlakana
- antioksidanse, poput flavonola i antocijanidina
Ako se pojede pre obroka, jabuka može smanjiti porast šećera u krvi posle jela, ističe Gulbin.
Video:
Možda vas zanima…