Uopšte ih ne jedemo po vrućini, pojma nemamo koliko rashlađuju telo: Evo na šta osobe sa visokim pritiskom treba da obrate pažnju, dr Veroslava upozorila

Nedeljko Tišanović Vesti 15.06.2025 21:01 0

Koje namirnice treba jesti na visokim temperaturama - otkrila je doktorka Veroslava Stanković.

Veroslava Stanković

Printscreen/Youtube

Tokom vrućina, poželjno je birati hranu koja pomaže telu da se lakše izbori sa sparinom i nadoknadi minerale izgubljene znojenjem. Idealni su voda, mineralna voda, supe, povrće i voće, dok gazirane sokove treba potpuno izbegavati.

Zbog visoke vlažnosti vazduha, znojenje je intenzivnije, pa telo gubi važne minerale poput natrijuma i kalijuma. Najbolje ih je nadoknaditi konzumiranjem mineralne vode, savetuje dr Veroslava Stanković. Ona napominje i da se ne preporučuje hladna voda jer može dodatno zagrejati telo umesto da ga rashladi.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Što se hrane tiče, najbolje je jesti povrće i voće. Povrće u obliku salata, preliveno maslinovim uljem i posoljeno. U ovom periodu obavezno je unositi malo slaniju hranu, koja će zadržavati nešto vode u organizmu i nadoknađivati gubitak natrijuma kroz znojenje.

Prirodno je da tokom letnjih meseci i visokih temperatura unosimo više vode – oko 2 do 2 i po litra dnevno. Osobe koje imaju problem sa visokim pritiskom treba da budu oprezne što se unošenja tečnosti tiče.

Naročito se preporučuju supe, domaće ili gotove, iz kesice, koje će osim tečnosti nadoknaditi i gubitak minerala.

Ukratko, voda, supe i povrće, poput krastavaca i lubenica, prave su namirnice za ovako visoke temperature.

Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati, što zbog velike količine šećera, što zbog diuretskog dejstva.

Treba izbegavati i meso, posebno pohovano i prženo. Za njegovo varenje potrebna je velika količina energije, čije stvaranje dodatno povećava temperaturu organizma.

Omiljena letnja poslastica, sladoled, dobra je za rashlađivanje, ali treba birati voćne i na bazi vode, a mlečne i čokoladne izbegavati, piše rts.


Bonus video: 

Komentari (0)