Dr Stanković kaže da ove dve voćke najviše goje: Sadrže mnogo šećera, a Srbi ih tamane

Jovanka Vučković Vesti 13.06.2025 14:01 0

Voće jeste zdravo, ali sadrži šećere. Dr Stanković savetuje koliko ga smemo jesti, koje voće se najteže vari i koje ima najviše šećera

voće

Shutterstock

Tokom leta voće i povrće su nezaobilazan deo ishrane. Ne samo da su tada u sezoni, već zbog visokih temperatura prirodno biramo osvežavajuće i lagane obroke. Iako bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, ne znači da voće možemo jesti bez ograničenja – jer ipak sadrži prirodne šećere.

– Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno. Tom količinom obezbeđujemo potrebne minerale i dijetna vlakna. Kada je reč o sveže ceđenim sokovima, preporučena količina je 120 do 150 mililitara dnevno – ne više. Što se tiče povrća, dnevni minimum je 400 grama, odnosno četiri porcije. Povrće ne sadrži šećer, a bogato je vlaknima i mineralima, važnim za celokupno zdravlje – objasnila je za „RTS Ordinaciju“ dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Šta se dešava ako preteramo sa unosom šećera iz voća?

– Ako duže vreme unosite veću količinu prirodnih šećera, može doći do poremećaja glikoregulacije, odnosno povećanja nivoa šećera u krvi. Vremenom, to može dovesti do gojaznosti, povećanog lučenja insulina i pojave dijabetesa tipa 2 – upozorava dr Stanković.

Koje voće ima najviše šećera?

– Šljive i grožđe prednjače po količini šećera – nije slučajno što se šećer iz grožđa i zove grožđani. Zanimljivo je da lubenica ima viši glikemijski indeks od dinje, iako dinja deluje slađe. Dinja sadrži manje vode i veću nutritivnu vrednost, pa je često bolji izbor – navodi doktorka.

A koje voće se najteže vari?

– Šljive i kruške su teže za varenje jer sadrže veću količinu dijetnih vlakana, ali su izuzetno zdrave. Kajsije i breskve, koje prepoznajemo po jarko narandžastoj boji, bogate su beta karotenom i fitonutrijentima sa antioksidativnim delovanjem. Ne smemo zaboraviti ni bobičasto voće – kupine, maline, pa i jagode koje su već prošle. Ovo voće obiluje fitonutrijentima koji jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i karcinoma – dodaje dr Stanković.

Komentari (0)
Loading