Svi znaju da citrusno voće sadrži mnogo vitamina C, ali se često oslanjamo na suplemente kako bismo uneli dovoljnu količinu ovog vitamina. To ne mora da bude tako – možete uneti dovoljno vitamina C isključivo putem hrane.
Još bolje, ne morate bazirati ishranu samo na pomorandžama i grejpfrutima, jer postoji mnogo drugih voćki bogatih vitaminom C koje možete konzumirati.
Eksperti sa sajta Martha Stewart su razgovarili sa dvoje nutricionista kako bi saznali koje voće oni smatraju najboljim izvorima vitamina C, i kako bi dobili savete kako da uživamo u njima na drugačije načine osim običnog grickanja – iako ni u tome nema ništa loše!
Koliko vam je vitamina C potrebno
Marisa Karp, registrovana dijetetičarka i osnivač MPM Nutrition, kaže da bi većina žena trebalo da unosi najmanje 75 mg vitamina C dnevno, dok bi muškarci trebalo da teže unosu od 90 mg dnevno.
Shutterstock
Nutricionista Loren Slejton pojašnjava da se ova količina obično može postići konzumiranjem jedne namirnice bogate vitaminom C tokom dana.
Evo nekoliko naših omiljenih načina da unesemo dnevnu dozu.
Kivi
Zašto ga volimo: Prema rečima Karp, samo jedan kivi obezbeđuje više od 60 mg vitamina C, što je oko 71% preporučenog dnevnog unosa (RDA) za odrasle žene i 53% za odrasle muškarce. Kivi je takođe odličan za varenje: „Jedna je od namirnica koje preporučujem klijentima kada imaju zatvor“, kaže Slejton.
Shutterstock
Kako jesti: Oba stručnjaka vole da jedu kivi sa korom, a kao idealnu porciju navode dva komada. Karp voli da ih secka u jutarnje činije sa jogurtom ili kombinuje sa šakom orašastih plodova za brz i hranljiv obrok.
Paprika
Zašto je volimo: Da, paprika je zapravo voće – i može sadržati više vitamina C nego pomorandža. Prema Slejton, narandžasta paprika ima najviše vitamina C među paprikama, čak 237 mg po šolji. Karp dodaje da žuta paprika sadrži oko 180 mg, što je 150–200% preporučenog dnevnog unosa za odrasle. Crvena i zelena paprika takođe su bogate nutrijentima.
Shutterstock
Kako jesti: Ako vam je cilj da maksimalno unesete vitamin C, Slejton preporučuje da papriku jedete sirovu, jer se kuvanjem smanjuje sadržaj vitamina C. Ona voli da drži isečene paprike u frižideru i umače ih u polovinu izgnječenog avokada sa sokom od limete i morskom solju. Karp voli da ih isecka i kratko proprži sa crnim lukom kao brzinski dodatak povrću za „tako večeru“.
Jagode
Zašto ih volimo: Jedna šolja jagoda sadrži oko 90 mg vitamina C, što premašuje preporučeni dnevni unos (RDA) za žene i gotovo dostiže 95% preporučenog unosa za muškarce, kaže Karp.
Shutterstock
Kako jesti: Karp voli da ih kombinuje sa nekoliko kapljica čokolade i kašikom jogurta za zdrav, ali i dalje dekadentan užitak. Slejton pravi smuti od zamrznutih jagoda, kolagen peptida i bademovog putera, ili ih preliva sa malo starog balsamiko sirćeta za grickanje.
Limun
Zašto ga volimo: Ovo verovatno već znate – ali klasika je s razlogom. Ceo limun sadrži oko 30 mg vitamina C, kaže Slejton.
Shutterstock
Kako jesti: Slejton voli da doda sok od pola limuna u toplu vodu za umirujući napitak – možete i iscediti nekoliko limuna unapred i držati sok u tegli u frižideru. Takođe pravi jednostavan domaći preliv za salatu kombinujući limunov sok sa maslinovim uljem, solju i biberom.
Paradajz
Zašto ga volimo: Prema Slejton, srednje veliki paradajz sadrži oko 20 mg vitamina C. Preporučuje da se jede sirov kako bi se iskoristile sve nutritivne prednosti.

Shutterstock
Kako jesti: Proverena kombinacija paradajza i sira – posebno mocarele, rikote ili mladog sira – odlična je opcija bogata proteinima. Obavezno dodajte krupnu so i obilno crni biber.
Ananas
Zašto ga volimo: Kao predstavnik tropskog voća na ovoj listi, ananas sadrži oko 78 mg vitamina C po šolji, kaže Slejton– što je skoro pa tačno preporučeni dnevni unos za većinu odraslih.
Shutterstock
Kako jesti: Ako volite svež ananas, sačekajte da probate i topao. Slejton obožava grilovani ananas ili čak blago ugrejan u tiganju, pa poslužen preko grčkog jogurta.
Bonus video:
Možda vas zanima…
