Vrhunski kardiolozi se jednoglasno složili: Ova hrana je puna holesterola i ubica za srce, nismo ni svesni koliko je nezdrava

Tatjana Badarević Vesti 18.03.2025 20:41 0

Kardiolozi se slažu da bi za zdravlje srca trebalo izbegavati sledeću vrstu hrane.

kardiolozi

Shutterstock

Hrana koju svakodnevno jedemo može pomoći u održavanju zdravlja našeg srca, dok druga može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Kardiolozi se slažu da bi za zdravlje srca trebalo izbegavati sledeću vrstu hrane, piše "Brown Health".

1. Crveno meso

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Crveno meso poput govedine, teletine i jagnjetine sadrži visoke nivoe holesterola i zasićenih masti. Dakle, pre nego što počnete da jedete sočan odrezak, imajte na umu da je životinjska mast koja se nalazi u crvenom mesu posebno loša za srce i arterije, te bi je trebalo ograničiti na mali procenat vaše celokupne ishrane.

crveno meso

Shutterstock

 

 

Iako su telu potrebni proteini, najbolje je birati izvore proteina koji su bolji za srce, a to su piletina, ćuretina, riba i plodovi mora. Još bolje, probajte biljnu hranu bogatu proteinima, poput tofua, sočiva ili leblebija umesto životinjskih proteina.

2. Slanina, kobasice i ostale prerađevine od mesa

Činjenica je da slanina nije samo puna zasićenih masnoća, već sadrži i velike količine natrijuma, koji se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Isto važi i za kobasice i delikatesne mesne proizvode poput salama i šunke. Dakle, svedite doručak sa slaninom i jajima na minimum.

slanina

Shutterstock

 

 

3. Pomfrit i ostala pržena hrana

Prženi krompirići, kao i sva pržena hrana, sadrže visoke nivoe zasićenih i transmasnoća, dve vrste masnoća koje su posebno loše za zdravlje srca. No pomfrit takođe sadrži so, još jednu pretnju zdravlju kardiovaskularnog sistema. Pečeni ili kuvani krompir svakako je bolja opcija.

4. Slatkiši i žitarice sa puno šećera

Žitarice i sok za doručak, sok uz ručak, energetski napitak pre teretane... Iznenadili biste se koliko je dodatog šećera u mnogim namirnicama i pićima koje često konzumiramo. Šećer uzrokuje gojenje, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti, a sve je to loše za srce.

krvni pritisak

Shutterstock

 

 

 

 

Dodatno, šećer takođe može uticati na arterije, povećavajući nivo triglicerida i holesterola poznatog kao LDL.

Visok nivo šećera povezan je i s upalama u telu, stoga umesto gaziranih pića pređite na mineralnu ili običnu vodu i svakako čitajte etikete kako biste birali namirnice koje sadrže manje dodatog šećera.

Video:

 

 

 

Komentari (0)