Doručak po preporuci doktora: Eksperti otkrivaju zašto svakog jutra jedu ovih 5 namirnica

Slobodanka Ćorić Vesti 16.10.2024 16:35 0

Jedno naučno istraživanje koje je obuhvatilo više od 18.000 odraslih pokazalo je da redovno konzumiranje jaja nije samo povezano sa nižom stopom smrtnosti, već i da značajno smanjuje ukupnu smrtnost

dugovečnost

Shutterstock

Prema naučnim istraživanjima, ako zdrava ishrana postane redovna navika, može produžiti životni vek do punih deset godina — što je značajno.

S obzirom na to da su ljudi stvorenja navike, velika je verovatnoća da se vaša ishrana svako jutro ponavlja. Možda je vaš aparat za kafu podešen da započne pripremu dok još uvek spavate, a vi sipate kašu dok još uvek trljate san iz očiju.

Ako već planirate da jedete isto jelo svako jutro, vredi se potruditi da to bude obrok koji će dodati godine vašem životu. Pitali smo vrhunske stručnjake za dugovečnost šta oni jedu za doručak, a oni su podelili svoje savete i preporuke.

Šta jedu stručnjaci za dugovečnost za doručak

Dr. Suzana J. Feri, koja je dvostruko sertifikovana u porodičnoj medicini i medicini protiv starenja, kao i Ragav Segal, doktorant i Gruber Felov na Univerzitetu Jejl, čija istraživanja fokusiraju na ljudsko starenje, oboje su rekli da svoj dan započinju povrćem i jajima.

“Jedem pečene jaja kokoški koje pasu travu, zajedno sa mešanim organskim, šarenim povrćem pripremljenim na organskom maslinovom ili avokadovom ulju,” podelila je Feri. Segalov doručak je sličan: omlet od povrća sa spanaćem, paradajzom, pečurkama i, ponekad, malo sira. “Obično to kombinujem sa avokadom ili dimljenim lososom ako se želim malo razmaziti,” dodao je.

Oba stručnjaka tvrde da je doručak sa jajima i povrćem bogat hranljivim sastojcima koji su naučno povezani sa dugovečnošću. “Ovakav doručak je sjajan jer je bogat proteinima, što je odlično za zdravlje mišićno-koštanog sistema. Povrće dodaje mnoštvo vitamina i antioksidanata, kao i vlakna, koja su odlična za zdravlje creva. Dodatno, zdrave masti iz avokada ili lososa su fantastične za srčano i kognitivno zdravlje,” rekao je Segal.

Jedno naučno istraživanje koje je obuhvatilo više od 18.000 odraslih pokazalo je da redovno konzumiranje jaja nije samo povezano sa nižom stopom smrtnosti, već i da značajno smanjuje ukupnu smrtnost. Što se povrća tiče, verovatno vas neće iznenaditi da ishrana bogata povrćem smanjuje rizik od mnogih hroničnih bolesti koje mogu ugroziti dužinu života.

Dr. Moniša Banote, višestruko sertifikovana lekarka i stručnjakinja za dugovečnost, takođe uključuje povrće u svoj doručak, ali na drugačiji način od Segal-a i Ferieove. “Dva doručka koja često uživam su kokosov jogurt sa semenkama konoplje i borovnicama, što je brzo i lako, i pečeni ljubičasti batat sa prelivom od kikirikija i miso paste, koji je i zadovoljavajući i duboko hranljiv,” rekla je za HuffPost.

Ljubičasti batat i zdravlje

Ljubičasti batat je osnovna namirnica na Okinavi, „Plavoj zoni“ gde je uobičajeno doživeti stotu i biti u dobrom zdravlju. Ova specifična vrsta gomolja bogata je antocijanima, vrstom flavonoida (antioksidanata) koji pomažu u zaštiti od hronične upale. Preliv od kikirikija i miso paste koji Banote stavlja na vrh pruža proteine i nezasićene masti.

Kada se Banote odluči za kokosov jogurt za doručak, dobija proteine iz jogurta i semena konoplje. “Semenke konoplje su odličan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina u optimalnom odnosu, što podržava zdravlje srca i smanjuje upalu,” rekla je Banote. Takođe je naglasila da probiotici u kokosovom jogurtu promovišu zdravu crevnu mikrobiotu, što pomaže u smanjenju upale i podržava jak imuni sistem, što je od suštinskog značaja za dugovečnost. Borovnice su bogate vlaknima i antioksidantima, koji pomažu u zaštiti od hronične upale, piše huffpost.com.

Saveti za doručak koji produžava život

Generalno, svi troje stručnjaka ističu da izbegavanje ultra-prerađene hrane i masnog mesa (poput kobasica ili slanine) u doručku predstavlja jedan od glavnih načina da se osigura da vaš jutarnji obrok dodaje godine vašem životu umesto da ih oduzima. Naučna istraživanja pokazuju da ishrana bogata ultra-prerađenom hranom direktno utiče na skraćenje životnog veka. Slično tome, redovno konzumiranje crvenog ili prerađenog mesa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih tipova raka.

Svi stručnjaci se slažu da smanjenje dodatnog šećera u doručku predstavlja još jedan način da se dodaju godine životu. To znači izbegavanje slatkih žitarica, aromatizovanih jogurta i peciva.

„Za doručak koji podržava dugovečnost, fokusirajte se na celovite, hranljive namirnice koje pružaju ravnotežu zdravih masti, proteina i složenih ugljenih hidrata. Uključite obilje antioksidanata iz voća poput bobičastog voća, zdrave masti iz orašastih plodova, semena ili avokada i povrće ili integralne žitarice bogate vlaknima,” savetuje Segal. Takođe je dodao da uključivanje probiotikom bogatih namirnica poput jogurta ili miso paste, kao što je u Banote-ovom doručku, može podržati zdravlje creva, što igra ključnu ulogu u opštem blagostanju i dugovečnosti.

Dominira povrće

Nije iznenađujuće što biljke dominiraju doručkom po izboru stručnjaka za dugovečnost. Uzmite ovo kao podsetnik da ih uključite u svoju jutarnju rutinu. Dok se povrće često smatra namirnicom za ručak i večeru, dodavanje povrća u doručak zajedno sa izvorom neprocesuiranih proteina je naučno potkrijepljen način da se poveća vaš životni vek.

Započinjanje dana dodavanjem godina svom životu? Nije loš način da se započne dan. Iskoristite to da postavite ton i nastavite sa navikama koje podržavaju dugovečnost. Uz malo sreće, praktikovaćete ih još mnogo, mnogo godina.

 

 

*Napomena: Naj Žena ne tvrdi ništa od navedenog, već samo prenosi navode i saznanja. Gorepomenute informacije ne predstavljaju stav naše redakcije.

Komentari (0)
Loading