Razlika je drastična: Ova 3 položaja ruke prilikom merenja pritiska daju pogrešne rezultate

Slobodanka Ćorić Vesti 16.10.2024 12:24 0

Istraživanja su pokazala da odmaranje ruke u različitim pozicijama može dovesti do netačnih merenja

kardiolog

Shutterstock

Uzimanje merenja krvnog pritiska važan je deo preventivne zdravstvene zaštite. Previsok pritisak, poznat kao hipertenzija, ili prenizak, nazvan hipotenzija, može ukazivati na skrivena zdravstvena stanja.

Abnormalno visok ili nizak krvni pritisak može dovesti do komplikacija kao što su srčane bolesti, moždani udar, problemi sa organima i demencija.

"Tačno merenje krvnog pritiska je ključno za dijagnostikovanje i lečenje hipertenzije, što je od suštinskog značaja za naše napore u prevenciji kardiovaskularnih bolesti", rekla je Tammy M. Brady, MD, PhD, zamenica direktora za klinička istraživanja na Katedri za pedijatriju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hops. Takođe je medicinski direktor programa za pedijatrijsku hipertenziju u Džon Hops dečijem centru i zamenik direktora Velč centra za prevenciju, epidemiologiju i klinička istraživanja.

Brady je viši autor novog istraživanja koje je nedavno objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine. Istraživanje je pokazalo da određeni često korišćeni položaji ruku tokom merenja krvnog pritiska mogu dovesti do netačno visokih vrednosti i pogrešnih dijagnoza hipertenzije.

"Postoji više koraka pripreme pacijenta i preporučenih položaja u smernicama za merenje krvnog pritiska — mnogi od ovih koraka zahtevaju vreme i ponekad dodatne resurse. Nekoliko studija je pokazalo da zdravstveni radnici ne prate uvek ove korake. I direktna posmatranja i istraživanja su pokazala da se krvni pritisak često meri dok je ruka naslonjena u krilu ili visi sa strane", objasnila je Bradi za medicalnewstoday.com.

"S obzirom na to — i nadajući se da možemo pojednostaviti merenje krvnog pritiska — moji saradnici i ja smo želeli da istražimo koliko je podrška ruke i njen položaj važan za tačnost merenja krvnog pritiska", dodala je.

Koji položaj može dovesti do precenjenih vrednosti krvnog pritiska?

Za ovu studiju, Brady i njen tim su regrutovali 133 odrasla učesnika uzrasta od 18 do 80 godina.

Učesnici su nasumično raspoređeni u setove trostrukih merenja krvnog pritiska sa rukom postavljenom na jedan od tri načina prilikom merenja — ruka podržana na stolu, ruka podržana u krilu ili ruka koja visi sa strane bez podrške.

Na kraju studije, istraživači su otkrili da su sistoličke vrednosti krvnog pritiska kod učesnika koji su podržavali ruke u krilu precenjene za oko 4 mmHg, dok su vrednosti za one čije su ruke bile bez podrške sa strane bile precenjene za skoro 7 mmHg.

"Kada je ruka ili u krilu ili sa strane, krvni sudovi u ruci su na većoj vertikalnoj udaljenosti od srca. Gravitacija povećava pritisak u ovim krvnim sudovima. Takođe je teže krvi da se vrati u srce kada je ruka niža od srca; da bi to nadoknadila i poboljšala povratak krvi, krvni sudovi u ruci se skupljaju. Pored toga, kada je ruka bez podrške, mišić nije potpuno opušten i kontrahuje. Sve ove telesne reakcije dovode do viših vrednosti krvnog pritiska", rekla je Tammy M. Brady, MD, PhD.

Potencijal za pogrešnu dijagnozu hipertenzije

Brady je rekla da su, iako su očekivali razlike u merenju krvnog pritiska između različitih položaja ruku, bili iznenađeni obimom razlike.

"Naše istraživanje pokazuje da pogrešan položaj i podrška ruke mogu dovesti do precenjivanja krvnog pritiska i potencijalno do prekomernih dijagnoza hipertenzije i prekomernog lečenja", izjavila je.

Brady se nada da će ovo istraživanje skrenuti pažnju zdravstvenih radnika i pacijenata na važnost položaja i podrške ruke tokom merenja krvnog pritiska.

"To je više od samo stavljanja manžetne i pritiska na dugme. Prostorija u kojoj se meri krvni pritisak treba da bude postavljena tako da postoji stolica sa osloncem za leđa, koja se nalazi pored stola ili radnog stola odgovarajuće visine da ruka može da se odmara na sredini manžetne na nivou srca", nastavila je.

"Takođe se nadam da (zdravstveni radnici) prepoznaju potrebu za obukom osoblja/certifikacijom i ponovnom obukom za tačnost merenja krvnog pritiska i potrebom za edukacijom pacijenata prilikom propisivanja merenja krvnog pritiska kod kuće", rekla je.

"Dok može biti potrebno ulaganje vremena i resursa da se osigura da je prostor za merenje krvnog pritiska pravilno postavljen, povratak na ovo ulaganje može biti značajan u smislu ne samo boljeg zbrinjavanja pacijenata sa manje pogrešnih dijagnoza, već i u uštedama vremena (pacijenti se vraćaju na merenja), resursa (ponovna zakazivanja, zdravstveno osoblje) i novca (propušteni rad, troškovi evaluacije, troškovi medikamenata)", dodala je.

Pravilne tehnike merenja krvnog pritiska

MNT je takođe razgovarao sa Cheng-Han Chen, MD, specijalistom za intervencionalnu kardiologiju i medicinskim direktorom Strukturnog programa srca u MemorialCare Saddleback Medical Center u Laguna Hills, CA, o ovom istraživanju, koji je komentarisao da smatra da je ovo vrlo praktična studija koja ističe važnost pravilnih tehnika merenja krvnog pritiska kako bi ljudi mogli dobiti najtačnije vrednosti krvnog pritiska.

"Otkrili su razliku od 4 do 7 milimetara žive u sistoličkom krvnom pritisku samo na osnovu razlike u načinu merenja, bilo da je ruka podržana ili jednostavno visi sa strane", objasnio je Chen.

"I dok se četiri do sedam poena možda ne čine kao velika razlika, to je dovoljno da nekoga pomeri u višu kategoriju krvnog pritiska, što zapravo može dovesti do započinjanja novih lekova ili promene lekova kada to ne bi bilo potrebno", objasnio je.

 

 

 

Komentari (0)
Loading