Tri srpske torte među 100 najboljih u Evropi: Možete li pretpostaviti o kojim poslasticama je reč

Slobodanka Ćorić Vesti 16.10.2024 13:05 0

Poznati magazinski kulinarski sajt „Taste Atlas“ nedavno je sastavio listu 100 najboljih torti u Evropi

medena torta

Shutterstock

U svetu kulinarstva, torta zauzima posebno mesto kao simbol proslava i uživanja. Poznati magazinski kulinarski sajt „Taste Atlas“ nedavno je sastavio listu 100 najboljih torti u Evropi. Na ovoj impozantnoj listi su se našle i 3 torte iz Srbije!

Srbija se može pohvaliti bogatom tradicijom slastičarstva koja proizvodi torte prepoznatljive po svojim jedinstvenim ukusima i složenim tehnikama pripreme. Torte poput Vasine torte i Reform torte nisu samo omiljeni slatkiši, već i simboli srpske kulture i gostoprimstva.

tote

Shutterstock

 

1. Sernik (Sirač)

POLJSKA
Ocena: 4.5

Glavni sastojci

Twaróg - sveži sir

Maslac
Šećer
Jaja
Vanila
Pavlaka
Krompirno brašno

Sernik je poljski kolač od sira, koji potiče iz starih hrišćanskih i jevrejskih tradicija. Pravi se od jaja, šećera i twaróga – vrste svežeg sira koja se vekovima koristi u desertima. Veruje se da je sernik nastao u 17. veku, kada je kralj Jan III Sobieski doneo recept sa sobom nakon pobede nad Turcima u Beču.

Danas postoji mnogo varijacija sernika, neki su pečeni, neki nepečeni, ali se obično pravi na bazi mrvičastog kolača. Često se dodaju suvo grožđe, čokoladni preliv ili voće, a jedna od najpopularnijih varijanti ima biskvit kao osnovu i prekrivena je želeom i voćem.

Medovik torta

Shutterstock

 

2. Medovik

RUSIJA
Ocena: 4.5

Glavni sastojci

Brašno

Jaja
Šećer
Med
Prašak za pecivo
Kisela pavlaka

Medovik je popularni ruski slojeviti kolač sa medom, sastavljen od biskvitnih kora koje su natopljene medom i prekrivene tankim slojevima kisele pavlake. Iako postoji mnogo varijacija, krema se obično pravi od šlaga ili kombinacija kondenzovanog mleka i maslaca.

Veruje se da je kolač prvi put pojavio 1820-ih i prvobitno je napravljen za suprugu Aleksandra I. Dodatak kondenzovanog mleka verovatno potiče iz sovjetskog doba, dok moderne varijante mogu uključivati bobičasto voće ili čak čokoladu.

tote

Shutterstock

 

3. Kladdkaka

ŠVEDSKA
Ocena: 4.5

Glavni sastojci

Maslac

Brašno
Čokolada ili kakao
Šećer
Jaja
Vanila

Jedan od najpopularnijih švedskih deserata je bogati čokoladni kolač poznat kao kladdkaka. Ova klasična švedska poslastica kombinuje jaja, kakao (ili čokoladu), maslac, šećer i brašno u gust desert. Tokom pečenja, kolač uvek treba da ostane vlažan u sredini, dok se spolja stvara tanka, hrskava kora.

Budući da je kolač izuzetno gust i obično bogat gorkom čokoladom ili kakaoom, obično se posipa nežnim slojem šećera u prahu i tradicionalno se servira sa kuglom sladoleda ili šlaga sa strane. Često se uživa tokom fika, tradicionalnog švedskog kafe pauze.

tote

Shutterstock

 

4. Basque Cheesecake

SAN SEBASTIJAN, ŠPANIJA
Ocena: 4.4

Glavni sastojci

Krema od sira
Jaja
Šećer
Brašno
Teška pavlaka

Poznat kao tarta de queso ili gazta tarta na baskijskom, ova jednostavna, ali izuzetno kremasta varijanta cheesecake-a je lokalna specijalnost bar La Viña u San Sebastijanu. Recept je jednostavna kombinacija klasičnih sastojaka cheesecake-a kao što su šećer, teška pavlaka, jaja i krema od sira, ali za razliku od popularnijih varijanti, ova baskijska verzija nema koru.

Umesto toga, peče se na visokoj temperaturi, što ostavlja spoljašnjost čvrstom, tamnijom i pomalo pečenom, dok unutrašnjost ostaje kremasta. Baskijski cheesecake je veoma popularan, a iako je La Viña njegovo mesto porekla, različite varijante se danas mogu naći u nekoliko poslastičarnica širom sveta.

tote

Shutterstock

 

5. Torta Caprese

OTOK KAPRI, ITALIJA
Ocena: 4.4

Glavni sastojci

Šećer
Maslac
Jaja
Bademi
Tamna čokolada

Torta Caprese je tamni čokoladni kolač napravljen bez brašna. Ova specijalnost italijanskog otoka Kapri sastoji se od tamne čokolade, jaja, šećera, badema i maslaca. Karakteriše je gusta čokoladna tekstura i sloj šećera u prahu na vrhu.

Kolač se često ukrašava prepolovljenim jagodama ili malinama, dok se u restoranima obično servira sa kuglom sladoleda od vanile sa strane. Iako su porekla torte Caprese prilično nejasna, mnogi veruju da je nastala slučajno kada je kuvar zaboravio da doda brašno u recept.

tote

Shutterstock

 

6. Valašský frgál (PGI)

ZLÍNSKI REGION, Češka Republika
Ocena: 4.4

Glavni sastojci

Pšenično brašno
Džem ili voće
Sir (sirevi)
Orašasti plodovi
Mak
Suve kruške
Borovnice
Jaja
Maslac
Kvasac
Limunova korica
Mleko
Šećer
So

Poznat i kao vdolek, pecák ili lopaták, Valašský frgál je tradicionalno pravljen, okrugli slatki kolač sa prelivom, koji se proizvodi u regionu Moravska Valaška na jugoistoku Češke Republike.

Kolač ima prečnik od oko 30 centimetara i zlatne je boje kada se potpuno ispeče. Na površini se nalazi mrvica koja se može dodatno posipati šećerom, cimetom ili mrvicama od medenjaka, ili prelivati maslacem. Gotov proizvod ima čak 42-48% preljeva, koji može biti od suvih krušaka (najpopularnija varijanta), džema, voća, sira, maka, oraha, kupusa, kelerabe ili šargarepe.

tote

Shutterstock

 

7. Pão de Ló de Ovar (PGI)

OVAR, Portugal
Ocena: 4.4

Pão de Ló de Ovar je možda najpoznatiji portugalski kolač, koji potiče iz 18. veka kada su ga pravile časne sestre u manastirima. Najraniji pisani dokazi o ovom biskvitu datiraju iz 1781. godine, u knjizi pod nazivom Irmandade dos Passos, gde se navodi da je pão de Ló de Ovar bio slatkiš koji su nudili sveštenicima tokom procesije u Svetoj nedelji.

Ovaj kremasti biskvit se tradicionalno pravi od jaja, šećera i brašna, a danas ga često možete pronaći na većini prehrambenih sajmova u Portugalu. Kolač je popularan širom zemlje, ne samo u opštini Ovar, gde se tradicionalno proizvodi.

tote

Shutterstock

 

8. Torta Tenerina

FERRARA, Italija
Ocena: 4.4

Pekari iz Ferare su stvorili tortu tenerinu početkom 1900-ih u čast Elene Petrovich, kraljici Crne Gore i supruzi italijanskog kralja Viktora Emanuela III. Ime ovog italijanskog klasika prevodi se kao "tender kolač", i sa samo pet sastojaka - čokolada, maslac, jaja, šećer i kukuruzni skrob - ovaj desert bez brašna zaista ispunjava obećanje.

Torta tenerina ima laganu, meringu-sličnu koricu koja drži bogato, ali izuzetno lagano i nežno čokoladno srce. Ova tradicionalna poslastica se može naći gotovo u svakoj poslastičarnici u Ferari, ali je takođe jednako popularna širom zemlje.

tote

Shutterstock

 

9. Torta Savoia

CATANIA, Italija
Ocena: 4.4

Glavni sastojci

Jaja
Brašno
Šećer
Mlečna čokolada ili tamna čokolada
Kakao u prahu
Mleko
Lešnici
Maslac
Rum

Torta Savoia je slojeviti čokoladni kolač koji potiče sa Sicilije. Sastoji se od nekoliko slojeva biskvita prekrivenih bogatom kremom od čokolade i lešnika. Cela kombinacija je prekrivena sjajnim čokoladnim glazurama, a u nekim varijantama, biskviti su blago natopljeni rumom.

Veruje se da je kolač stvoren kada je Sicilija spojena sa Kraljevstvom Italijom 1861. godine. Legenda kaže da su benediktinske sestre iz Katanije smislile recept i dodale lešnike iz Pijemonta u čast Kuće Savoj, odakle potiče i naziv kolača.

tote

Shutterstock

 

10. Dacquoise

DAX, Francuska
Ocena: 4.3

Glavni sastojci

Lešnici
Bademi
Jaja
Maslac
Čokolada
Vanila
Kukuruzni skrob
Mleko
Šećer
So

Ovaj francuski kolač ima i hrskavu i kremastu teksturu, tradicionalno se pravi od biskvitne kore od badema ili lešnika koja se razdvaja slojevima šlaga ili maslaca. Kolač nosi ime po francuskoj reči "dacquois", što znači "iz Daxa", što se odnosi na grad u jugozapadnoj Francuskoj, ali se pojam dacquoise sada koristi za sve deserte sa slojevima meringue biskvita od oraha.

Veruje se da je kolač nastao u 17. veku, kada je izmišljen kao luksuzni dezert za plemiće francuskog dvora. Recept je kasnije postao veoma popularan u Engleskoj, nakon što su brojni francuski kuvari prešli da kuvaju za višeklasne porodice.

EVO KOJE SRPSKE TORTE SU UŠLE U TOP 100

posna reforma torta

Shutterstock

 

 

29. Reform torta

Reform torta je bogat srpski višeslojni kolač. Sastoji se od biskvita od oraha i kremastog čokoladnog filinga. Biskvit se pravi od belanaca, šećera i oraha, dok se fil priprema od kombinacije čokolade, žumanaca, šećera i maslaca.

Gornji deo i stranice kolača obično su premazani preostalim filom, dok se često dodaju sitno seckani orasi kao ukras na vrhu. Ovaj kolač je osnova brojnih svečanosti i proslava u Srbiji, a veruje se da potiče iz perioda posle Drugog svetskog rata.

Vasina torta

Printscreen/Youtube

 

31. Vasina torta 

Vasina torta, poznata i kao Vasa's cake, je pravi klasik srpske kuhinje. Sastoji se od biskvita od oraha, kremastog fila od oraha, čokolade i narandži, kao i dva dodatna preljeva – šauma (mešavina belanaca, šećera i malo vode) i čokolade.

Ova torta potiče iz 1908. godine, kada je pripremljena kao poklon od svekrve svom zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je odveo svoju suprugu u Beč kako bi mogla da se porodi u boljim uslovima nego u Srbiji. Treba napomenuti da su narandže u to vreme bile pravi dragulj u Srbiji, što je jedan od glavnih razloga zašto je ova torta bila tako dragocena.

Od tada je torta postala nezaobilazna u svakom srpskom domu i redovno se priprema za svečane događaje kao što su rođendani i svadbe.

lenja pita

Shutterstock

 

76. Lenja pita (Lazy Pie)

Lenja pita, ili lenja pita, je tradicionalni srpski desert koji se sastoji od dva sloja biskvita sa filom od voća, sira ili oraha između njih. Ime jela potiče od činjenice da je ovaj kolač jeftin i lak za pripremu.

Testo se pravi od jaja, šećera, ulja, brašna, jogurta i praška za pecivo, dok se voćni fil može pripremiti od jabuka, višanja, borovnica i sličnog šumskog voća. Verzijа sa sirom je takođe veoma popularna, kao i ona sa filom od maka.

Kolač se tradicionalno servira isečen i posut šećerom u prahu.

 

Komentari (0)
Loading