Prirodno rešenje za nervozu i stres: Uzmite ovu voćku, brzo će vam smiriti živce!

Vesti 16.10.2024 17:05 0

Naučnici su otkrili da nervoza može da se smanji zahvaljujući sastojku iz jednog voća.

žena

Shutterstock

Naučnici su otkrili da pektin koji je prisutan u kori citrusnog voća može biti ključni sastojak u borbi protiv anksioznosti. Istraživanje je pokazalo da uzimanje 20 grama pektina svakog dana poboljšava mentalno zdravlje osoba koje se bore sa stresom. Istraživači s Univerziteta u Notingemu i Univerzitetskog koledža u Dablinu veruju da bi pektin mogao biti prirodan i ekonomičan tretman koji je daleko manje štetan od antidepresiva.

Kako deluje pektin

U pilot studiji, sprovedenoj tokom četiri sedmice, suplementacija niskometoksilnim pektinom koji se nalazi u kori limuna i pomorandže, pokazala je uticaj na širok spektar proteina u imunološkom sistemu koji su povezani sa inflamacijom i anksioznošću. „Uticaj pektina na rezultate anksioznosti kod ljudi otvara brojna potencijalna klinička rešenja. S obzirom na bezbednost pektina, nutritivna suplementacija ovim prirodnim polisaharidom predstavlja siguran i ekonomičan nefarmakološki pristup za poboljšanje dugoročnog mentalnog blagostanja pojedinaca koji se bore sa anksioznošću“, istakli su naučnici.

limun

Shutterstock

 

Međutim, važno je napomenuti da su efekti pektina testirani na mentalno zdravim osobama, pa se ovi nalazi ne mogu automatski primeniti na kliničku populaciju. Potrebno je uraditi još studija, kako bi se procenila uloga suplementacije pektinom u smanjenju anksioznosti i antiinflamatornim efektima kod pacijenata, piše „Express“. U istraživanju je učestvovalo 29 zdravih osoba koje su dobijale 20 grama niskometoksilnog pektina dnevno ili 10 grama maltodekstrina kao kontrolne grupe.

Primećeno smanjenje anksioznosti

Još 15 učesnika je primalo postepeno povećane doze - 5 grama pektina dnevno tokom prve dve sedmice, 10 grama tokom treće i četvrte nedelje i 15 grama tokom poslednje dve sedmice. Nalazi, objavljeni u naučnom časopisu „Nutrients“, pokazali su da su oni koji su uzimali 20 grama pektina zabeležili smanjenje pro-inflamatornih markera i značajno smanjenje anksioznosti. „Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja pokazuje značajne padove u rezultatima anksioznosti kod ljudi. Ova istraživanja otvaraju vrata novim pristupima u lečenju anksioznosti, što može imati značajan uticaj na mentalno zdravlje mnogih ljudi", rekli su autori studije.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading