Sačuvajte zdravlje srca: Kardiolog otkrio 4 loše navike koje treba odmah promeniti, većina ljudi ih ima

Vesti 16.10.2024 13:30 0

Kardiohirurg je objavio loše navike koje treba izbegavati ako želite dobro zdravlje.

doktor

Printscreen/TikTok

"Tvoje telo, tvoja pravila, tvoj izbor", objavio je dr Džeremi London koji je 25 godina bio kardiohirurg u Savani, u Americi. Njegov video je na Tik Toku brzo prikupio 1,3 miliona pregleda. U njemu je naveo ove četiri navike koje štete zdravlju srca:

Pušenje

"Pušenje oštećuje sluznicu krvnih sudova, povećava mogućnost ateroskleroze, začepljenja krvnih sudova", objasnio je doktor i dodao da je pušenje verovatno najgora stvar koju možete učiniti za sebe.

Korišćenje vodice za usta na bazi alkohola

"Dobre bakterije u crevima zapravo počinju u ustima, tako da ako tu ubijete bakteriju, zapravo je možete izbaciti iz ravnoteže", objasnio je London. Rekao je da je zanimljivo da bakterije u ustima pomažu u proizvodnji ugljen dioksida, koji pomaže u regulisanju i kontrolisanju krvnog pritiska. "Ubijanjem ovih bakterija zapravo možete uzrokovati ili pogoršati hipertenziju ili visoki krvni pritisak“, nastavio je. Poremećaj ravnoteže crevnih bakterija može dovesti do problema sa varenjem, lošeg rada štitne žlezde i povećati rizik od hroničnih bolesti.

 

 

Konzumiranje prerađene hrane

"Vi ste ono što jedete, proteini, masti i ugljeni hidrati koje unosite daju energiju svakoj ćeliji u telu. Razmislite o svom planu ishrane", preporučio je London. Medicinski stručnjaci već dugo ističu da je ultra-prerađene hrana puna kalorija, šećera, masti i soli. Konzumiranje previše takve hrane može povećati rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

U jednom od ranijih video snimaka objavljenih na Tik Toku, kardiolog je pokazao tipičnu kupovinu namirnica za svoju porodicu koja je uključivala govedinu hranjenu travom, piletinu, razno voće i povrće, jaja, ulje avokada, pileću upu, orašaste plodove i maslinovo ulje.

Konzumiranje alkohola

"Mrzim što vam moram reći, ali čak i umerena konzumacija alkohola je upitna. Zašto? Pa, kad pijemo alkohol, on se razgrađuje na acetaldehid i acetat. Acetaldehid je toksičan za svaku ćeliju u telu, a acetat je samo prazna kalorija", rekao je London.

.

Bonus video:

 

@najzena.rs Danijela preživela urgan Milton! Strahuje da li joj je porodica jos živa! #najzena #najzenasrbije #fyp #foryoupage #foryou #fypシ゚ #milton #uragan ♬ original sound - Najzena.rs

 

.

 

Komentari (0)
Loading