Zaboravite na belo sirće: Ovaj sastojak je majstor u uklanjanju buđi iz veš mašine, ima da zablista u tren oka

Vesti 16.10.2024 18:27 0

Ne samo da jaki hemijski sastojci mogu iritirati vašu odeću, već mogu i ozbiljno oštetiti gumene delove, što povećava verovatnoću curenja veš mašine

mašina

Shutterstock

Mnogi ljudi često zaborave da očiste svoju veš mašinu, pa ako ovaj uređaj miriše malo neobično, možda je vreme da proverite unutrašnji gumeni okvir oko vrata.

Vrata veš mašine treba redovno čistiti jer se nakon ciklusa pranja vlaga nakuplja na gumenom okviru, što privlači buđ, kamenac i druge prljave ostatke.

Ako se ne čisti, okvir oko vrata veš mašine počinje da miriše na buđ i može da izazove fleke na vešu, čak i ako ste ga upravo izvadili iz pranja.

Konstantina Antoniadou, stručnjakinja iz ,,Indie Get Up", otkrila je kako da se brzo i lako oslobodite buđi u veš mašini, ali toplo preporučuje da izbegavate korišćenje belog sirćeta.

Rekla je: ,,Kiselost sirćeta može predstavljati rizik za određene komponente vaše veš mašine, kao što su guma i creva. Dugotrajna izloženost može uzrokovati propadanje ili prerano trošenje."

,,Osim toga, iako sirće može eliminisati mirise, ono ima jak miris. Ako se ne ispere temeljno, miris sirćeta može ostati u vašoj veš mašini i čak se preneti na vašu odeću. To nije onaj svež miris koji želite!"

miris

Shutterstock

 

Takođe se preporučuje da se ne koristi izbeljivač za uklanjanje buđi. Ne samo da jaki hemijski sastojci mogu iritirati vašu odeću, već mogu i ozbiljno oštetiti gumene delove, što povećava verovatnoću curenja veš mašine.

Umesto toga, ,,najbolji prirodni način" za čišćenje veš mašine je korišćenje sode bikarbone i limunske kiseline, prirodne blage kiseline koja se nalazi u limunovom soku, ali se kristalizovana verzija takođe prodaje u supermarketima kao sredstvo za čišćenje.

Konstantina je objasnila: ,,Soda bikarbona je fantastično sredstvo za čišćenje! Ova blaga, ali moćna komponenta je osnovni sastojak prirodnog čišćenja. Pomaže u razgradnji prljavštine, neutralizuje mirise i deluje kao blagi abraziv."

Dodala je: ,,Limunska kiselina je prirodni spoj koji se nalazi u citrusu i široko se koristi kao sredstvo za čišćenje. Efikasno uklanja kamenac i mineralne naslage koje se mogu nakupljati u vašoj veš mašini."

žena

Shutterstock

 

Limunska kiselina će stvoriti kiselo okruženje koje će sprečiti ponovni rast buđi, a neće biti previše agresivna da ošteti gumu oko vaše veš mašine.

Soda bikarbona je alkalna, što znači da može lako razgraditi mast i masne naslage koje u gumi, tako da ćete dubinski očistiti veš mašinu u najkraćem roku.

Kako koristiti limunsku kiselinu i sodu bikarbonu za čišćenje gume u veš mašini

Biće vam potrebno:

  • Dve kašike limunske kiseline
  • 115 g sode bikarbone
  • Topla voda
  • Čista krpa ili sunđer

Metoda:

Jednostavno dodajte nekoliko kašika limunske kiseline u pregradu za deterdžent ili direktno u bubanj vaše veš mašine.

Zatim dodajte sodu bikarbonu direktno u bubanj veš mašine i izaberite najtopliji i najduži ciklus pranja.

Konstantina je rekla: ,,Kombinacija tople vode i dugog ciklusa omogućava da soda bikarbona deluje i temeljno čisti vašu mašinu."

Kada se ciklus pranja završi, otvorite vrata veš mašine i koristite čistu krpu ili sunđer sa toplom vodom da obrišete gumu oko vrata.

veš mašina

Shutterstock

 

Vrata vaše veš mašine trebaju biti potpuno čista, ali se pobrinite da u budućnosti uvek ostavite vrata veš mašine otvorena nakon pranja kako biste sprečili buđ, prenosi Express.

Konstantina je rekla: "Nakon što završite proces čišćenja, ostavite poklopac ili vrata vaše veš mašine otvorena na neko vreme kako biste omogućili da se unutrašnjost osuši. To će pomoći u sprečavanju nakupljanja vlage i održavanju vaše mašine svežom."  

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ova pasta rešava svaku fleku, a košta samo 20 dinara #najžena #žena #fypシ゚viral #fypシ゚ #foryou #fyp #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading