Kakva majka, takva ćerka: Genetika igra važnu ulogu u ovom prirodnom procesu, mnoge žene ne znaju najvažnije stvari

Vesti 20.09.2024 15:29 0

Strajher podstiče žene da pronađu lekara koji ima iskustva sa menopauzom i sa kojim možete razgovarati o svojim poteškoćama u perimenopauzi

žena

Shutterstock

Malo ste srećni, malo tužni. Vaš mozak je kao šećerna vata. Menstruacije su vam neredovne i teže – ili manje – od normalnog. Da ne spominjem da vam struk nestaje zajedno sa snom.

Drugim rečima, možda ćete se osećati kao da ste na divljoj vožnji rolerkosterom. sta se desava? Verovatno je perimenopauza.

„Perimenopauza—inače poznata kao 'menopauzalna tranzicija'—je faza reproduktivnog života koja se javlja između prvih reproduktivnih godina žene i menopauze," objašnjava akušer/ginekolog Šeron Malon, MD, glavni medicinski savetnik za Alloy Women's Health i autor bestselera Govor o odrasloj ženi. Tokom perimenopauze, nivoi estrogena rastu i padaju neravnomerno i nepredvidivo.

Dr. Loren Strajher, klinički profesor na Univerzitetu Northvestern i lider Dr. Streicherov Inside Information Podcast kaže da su mnoge žene iznenađene promenama u svom telu i da ne prihvataju da se to dešava sve dok ne budu u 50-im godinama.

Ali nisu u pravu: perimenopauza obično počinje u vašim srednjim 40-im, ali može početi i ranije nego što mislite - već u srednjim 30-im. Malone kaže da žene pod ekstremnim stresom, lošeg fizičkog zdravlja ili pušače generalno ulaze u perimenopauzu ranije. Te godine su u granicama normale, iako promene - koje mogu da variraju od blagih do onesposobljavajućih - možda uopšte ne izgledaju normalno.

Perimenopauza može trajati kratko - ili dugo 

Ovaj prelazni period je drugačiji za sve — vaše iskustvo je individualno kao i otisak vašeg palca. 

U proseku može trajati od tri do četiri godine. Ili može trajati i deceniju. „Širok opseg može biti posledica genetskih razlika ili zdravstvenog i životnog iskustva pojedinca“, kaže Maloun. Studija iz 2017. objavljena u časopisu Menopauza pokazala je da što ranije žene uđu u menopauzu, to duže traje. 

Kraj perimenopauze se dešava kada niste imali menstruaciju 12 uzastopnih meseci. U ovom trenutku, ušli ste u postmenopauzu, gde ćete biti do kraja života, kaže Streicher za Yahoo Life.

Dr. Loren Strajher, klinički profesor na Univerzitetu Northwestern i vlasnica podkasta Dr. Streicher Inside Information Podcast kaže da su mnoge žene iznenađene promenama u svom telu i da ne prihvataju da se to dešava sve dok ne budu u 50-im godinama. 

žena

Shutterstock

 

Ali nisu u pravu: perimenopauza obično počinje u vašim srednjim 40-im, ali može početi i ranije nego što mislite - već u srednjim 30-im. Malon kaže da žene pod ekstremnim stresom, lošeg fizičkog zdravlja ili pušače generalno ulaze u perimenopauzu ranije. Te godine su u granicama normale, iako promene - koje mogu da variraju od blagih do onesposobljavajućih - možda uopšte ne izgledaju normalno.

Vaša genetika igra važnu ulogu 

Kakva majka, kakva ćerka? Ako razmišljate o svom putu u perimenopauzu, možda bi bilo od pomoći da pitate svoju majku ili sestru o njihovom iskustvu. Često ćete naći vezu između njihovog i vašeg iskustva. Geni mogu da utiču na to koliko godina imate kada uđete u perimenopauzu i kakvo će biti vaše iskustvo (posebno kada su u pitanju talasi vrućine i noćno znojenje), pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Menopauza. 

žene

Shutterstock

 

Iako može biti više gena i kombinacija u igri, genetika ne prevladava uvek: studija Univerziteta u Mičigenu pokazala je da genetski faktori mogu da variraju u zavisnosti od rase i etničke pripadnosti. 

Na primer, crne žene, osim što ranije ulaze u perimenopauzu, imaju teže simptome, napominje Meloun. "Ove promene su više nego verovatno uzrokovane životnim iskustvima, a ne genetskim faktorima", kaže ona. „Oni takođe imaju 50 odsto više simptoma depresije i veća je verovatnoća da će doživeti poremećaj sna – smanjen broj sati sna i lošiji kvalitet sna“, dodala je ona.

Postoje neki iznenađujući simptomi, od smrznutog ramena do svraba u ušima 

Evo nekih informacija koje će vas prosvetliti: 

Perimenopauza nije ograničena na uobičajene simptome kao što su talasi vrućine i noćno znojenje. Ima nekih nepoznatih ili iznenađujućih za koje možda niste čuli, kaže Streicher. "Možda ih ignorišete misleći da nisu povezani sa perimenopauzom, ali mogu biti!"

Oni uključuju:

  • Svrab kože
  • Bolni se*s
  • Palpitacije
  • Napadi panike
  • Anksioznost
  • Zaboravnost
  • Slabost mokraćne bešike
  • Suva usta
  • Osetljivost grudi
  • Svrab ušiju
  • Smrznuto rame
Postoji novi lek za lečenje valunga 

Hormonska terapija je efikasan tretman koji je odobrila Uprava za hranu i lekove i namenjena je za ublažavanje mnogih simptoma menopauze. Istraživanja takođe pokazuju da podstiče zdravo starenje. Ali za žene koje ne mogu ili ne žele da uzimaju hormonsku terapiju, postoji novi lek. 

Elinzanetant, nehormonski lek za lečenje valunga i noćnog znojenja, još nije odobrila FDA, ali izgleda obećavajuće u kliničkim ispitivanjima. Takođe može pomoći u poboljšanju sna. 

žena

Shutterstock

 

Spada u klasu lekova poznatih kao antagonisti NK3 receptora, koji deluju tako što inhibiraju neurokinin 3 receptor, koji je pod uticajem estrogena i igra ulogu u regulisanju telesne temperature u mozgu, objašnjava Strajher. 

Do sada postoji jedan lek koji je odobrila FDA pod nazivom fezolinetant koji deluje na sličan način. Važno je znati: ovi lekovi su testirani samo na ženama u menopauzi, kaže dr Meri Džejn Minkin, MD, klinički profesor na Medicinskom fakultetu u Jejlu i voditelj podkasta Madame Ovari. Bilo bi dobro da razgovarate sa svojim lekarom o svim opcijama da vidite da li bi vam one mogle biti od pomoći.

Perimenopauza će proći 

Sledeći put kada budete želeli da gurnete glavu u zamrzivač ili da psujete ispod glasa dok menjate čaršave u 3 sata ujutru, zapamtite ovo: perimenopauza je prirodan životni događaj koji sve žene doživljavaju ako imaju sreće da žive dovoljno dugo. Iako se vaše telo menja, većina žena će osetiti olakšanje kada dođu u postmenopauzu da će ovi neprijatni simptomi nestati. 

U međuvremenu, stari isprobani saveti za zdrav život važe za perimenopauzu: jedite zdravu hranu, pazite na unos alkohola (koji može pogoršati simptome perimenopauze), redovno vežbajte i kontrolišite nivo stresa. 

trening

Shutterstock

 

Što je još važnije, Strajher podstiče žene da pronađu lekara koji ima iskustva sa menopauzom i sa kojim možete razgovarati o svojim poteškoćama u perimenopauzi. 

I još jedna stvar vredna pomena: još uvek možete zatrudneti tokom perimenopauze. Dakle, dok ne prođe ta magična godina bez menstruacije, ne odustajte od kontrole rađanja. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading