Stomatolozi otkrivaju: Ovih 6 simptoma menopauze se osete u ustima, jedan je posebno alarmantan

Vesti 06.07.2024 17:04 0

Ako ste u perimenopauzi ili menopauzi i počnete da imate problema sa zubima kao što su natečene i bolne desni, čirevi u ustima, suva usta ili osetljivost zuba, trebalo bi da posetite stomatologa i ginekologa

zubi

Shutterstock

Upravljanje nizom simptoma koje doživljavate tokom menopauze može izgledati kao začarani krug. Kada je jedan simptom konačno pod vašom kontrolom, mogu se pojaviti drugi, čak i oni koje lekari ili vaše prijateljice u menopauzi često ne pripisuju menopauzi. A jedan od neuobičajenih simptoma mogu biti suva usta.

Da, simptomi menopauze takođe mogu uticati na oralno zdravlje. Ponekad stomatolozi mogu čak uočiti suptilne znakove oralnog zdravlja koji ukazuju na to da će menopauza početi (ili već postoji).

Šta uzrokuje probleme sa oralnim zdravljem tokom menopauze?

Problemi sa oralnim zdravljem u menopauzi, kao i svi simptomi ove ključne životne promene, uzrokovani su hormonskim fluktuacijama. Pad nivoa estrogena može izazvati suvoću, i to ne samo suvoću vagine koju možete očekivati, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Australian Dental Journal.

„Tokom menopauze, nivoi estrogena u telu opadaju, što dovodi do smanjenja proizvodnje pljuvačke“, kaže za Well+Good Danijel Kroli, glavni stomatološki direktor Delta Dental of California and Affiliates. „Pljuvačka čisti usta, neutrališe kiseline i štiti od karijesa i bolesti desni. Manjak pljuvačke može dovesti do povećanog karijesa i promene ukusa“, ​​dodaje Kroli.

zubi

Shutterstock

 

Dok se problemi sa zubima mogu pojaviti bilo kada pre ili tokom menopauze, mnogi nisu svesni te veze. Nedavno istraživanje koje je sproveo Delta Dental pokazalo je da 84 odsto žena starosti 50 i više godina nije svesno da je nelagodnost u i oko usta često povezana sa menopauzom.

„Efekti na oralno zdravlje mogu se javiti u bilo kom trenutku tokom reproduktivnih godina“, objašnjava ginekolog Robin Nobl. "Ali značajni efekti su tipičniji u menopauzi", dodaje ona.

6 simptoma oralnog zdravlja koji se mogu pojaviti u menopauzi 

Efekti ovih simptoma mogu varirati, a osoba može imati više od jednog oralnog zdravstvenog problema. Evo šest simptoma koje najčešće vide lekari i stomatolozi: 

Suva usta 

Suva usta su često uzrokovana disanjem na usta, uzimanjem određenih lekova ili udisanjem puno suvog vazduha. Ali to je takođe čest simptom menopauze. 

žena

Shutterstock

 

Procenjuje se da skoro polovina žena u menopauzi ima smanjen protok pljuvačke u poređenju sa onima koje još uvek imaju menstruaciju, prema maloj studiji objavljenoj u novembru 2018 Journal of International Societi and Preventive & Communiti Dentistry. I kako ovi nivoi pljuvačke opadaju, javlja se kserostomija ili suva usta. To je neprijatan osećaj zbog kojeg se osećate kao da ste progutali pesak. 

Sindrom peckanja usta 

To je stalni osećaj pečenja u ustima (na desni, jeziku, usnama, unutar obraza, itd.) bez očiglednog uzroka, prema Mayo Clinic. Međutim, posebno tokom menopauze, neke žene mogu iskusiti intenzivno peckanje, peckanje i bol u i oko usta bez povreda. U stvari, do 33 procenta žena u menopauzi ima sindrom pečenja u ustima, prema starijem pregledu kliničkih dokaza BMJ.

Drugi mogući sekundarni uzroci sindroma pečenja u ustima (osim menopauze) mogu uključivati sledeće:

  • Suva usta
  • Nedostaci hranljivih materija
  • Alergijske reakcije
  • Određeni lekovi
  • Refluks kiseline
  • Stres ili anksioznost 

Herpes ili afte 

Prema starijoj studiji iz 2010. u Maturitasu, menopauza je povezana sa potisnutom imunološkom funkcijom — primarnim faktorom oralnog zdravlja. Oslabljen imuni sistem često uzrokuje bolne erupcije u i oko usta, uključujući afte ili herpes. Neki drugi znaci afta na koje treba obratiti pažnju su sledeći:

  • Osećaj peckanja u ustima
  • Upala grla
  • Otečeni limfni čvorovi
  • Crvenilo i otok oko rane (na usnama, desni ili unutar obraza) .

Krvarenje desni 

Menopauza takođe može izazvati probleme sa desnima, ostavljajući ih otečenim, osetljivim i sklonijim krvarenju i infekcijama. Prema dr. Kroliju, hormonalne promene mogu učiniti desni osetljivijim na iritanse poput plaka i bakterija, što povećava rizik od parodontitisa (tj. bolesti desni) i karijesa. Zbog toga posete stomatologu mogu postati intenzivnije i bolnije, čak i ako redovno koristite konac i perete zube. 

Problemi sa zubima 

Vi ste u većem riziku od gubitka koštane mase jer vam estrogen opada, uključujući slabljenje kostiju u vilici i zubima. Žene u menopauzi koje takođe imaju bolest desni imaju dvostruko veći rizik od oštećenja ili propadanja zuba, prema Cleveland Clinic Journal of Medicine. Čak i ako nemate bolest desni, možda ćete osetiti veću osetljivost zuba tokom menopauze (naročito kada jedete toplu ili hladnu hranu). 

Osetljivost i stanjivanje usana 

Usne tokom menopauze mogu postati tanje, osetljivije i sklone infekcijama ili upalama. To uključuje ugaoni heilitis - stanje u kojem su uglovi usana napukli i bolni, prema pregledu iz 2022. objavljenom u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje. Kako lečiti probleme oralnog zdravlja koji su povezani sa menopauzom? Iako su iritantne i često bolne, postoje efikasni i jednostavni načini na koje možete lečiti, a ponekad čak i sprečiti simptome oralnih problema. 

Usne

Shutterstock

 

Savetuje se da:

  • Redovno perete zube i čistite ih koncem, i posećujete zubara. 
  • Pijete dovoljno vode, smanjite konzumaciju slatkih pića i žvakaće gume radi proizvodnje pljuvačke i smanjenja naslaga na zubima. 
  • Koristite pastu za zube i vodu za ispiranje usta i sredstava za ublažavanje bolova koji su više namenjeni za ublažavanje oralne osetljivosti.
  • Koristite slanu vodu da biste ublažili bolove.
  • Sišete kockice leda da biste privremeno ublažili sindrom peckanja u ustima.
  • Nanosite ulje karanfilića direktno na desni ili čireve u ustima kako bi se smanjila iritacija. 
  • Uzimate hormonsku terapiju.
Kada posetiti zubara zbog problema sa oralnim zdravljem u menopauzi? 

Ako ste u perimenopauzi ili menopauzi i počnete da imate problema sa zubima kao što su natečene i bolne desni, čirevi u ustima, suva usta ili osetljivost zuba, trebalo bi da posetite stomatologa i ginekologa. Na taj način lekari mogu da utvrde da li su krivci hormoni ili neki drugi zdravstveni problem. 

A ako imate jak bol, otok ili povredu zuba ili desni, posetite svog stomatologa što je pre moguće, kaže dr. Kroli. Nikada ne bi trebalo da odlažete hitnu pomoć jer brza stomatološka nega može sprečiti trajne komplikacije u budućnosti.  

„Menopauza je vreme da se udvostruče zdrave navike, preventivna nega i osnaživanje žena da donose najzdravije odluke za sebe, uz zajedničko donošenje odluka i uputstva lekara od poverenja“, kaže dr. Nobl.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading