Sutra slavimo MARKOVDAN: Jednu stvar nikako ne smete da URADITE, proverite da li ste SLIČNU grešku napravili na ĐURĐEVDAN!

Vesti 07.05.2022 13:13 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju svetog Marka, pisca jednog od četiri jevanđelja.

Sutra slavimo MARKOVDAN: Jednu stvar nikako ne smete da URADITE, proverite da li  ste SLIČNU grešku napravili na ĐURĐEVDAN!

Printscreen/Youtube

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se danas ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Ovo se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. Ova tradicija se prenela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba raditi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine.

Takođe, ovo je loš dan za spavalice! Na ovaj dan, veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan, pospan i bolešljiv preko cele godine.

Izuzetak su oni koji su već “zgrešili” i spavali na Đurđevdan – oni treba da odremaju neko vreme i na Markovdan jer će tako “poništiti dejstvo” pređašnjeg sna i neće ih stići “kazna”.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading