Počelo je CVETANJE, spremite se ako imate ALERGIJE: Ako ste osetljivi na POLEN, ovo su biljke koje vam NEĆE smetati

Vesti 21.03.2023 13:13 0

Možete imati cvetni vrt, terasu, balkon ili sobu prepunu cveća čak i ako patite od alergija ili ste osetljivi na jake mirise

Počelo je CVETANJE, spremite se ako imate ALERGIJE: Ako ste osetljivi na POLEN, ovo su biljke koje vam NEĆE smetati

Shutterstock

 

Prava je muka kada volite cveće, a morate da ga izbegavate zbog toga što vam izaziva iritaciju. Srećom, postoji mnogo vrsta koje ne izazivaju alergijske reakcije. Neke od najmirišljavijih baštenskih biljaka, za koje ćete odmah posumnjati da su izazivači alergija, to uopšte nisu. Cveće poput kamelije, ljiljana i ruža nemaju polen koji se rasipa vetrom i ne utiču na ljude koji pate od alergija.

Međutim, neke vrste mogu da izazovu nadražaje svojim opojnim mirisima, a u zatvorenim prostorima da budu uzrok glavobolje i mučnine. U ove vrste spadaju gardenija, zumbul, jasmin i jorgovan. Na svu sreću, ima biljaka koje možete da gajite bez straha da će vam izazvati bilo kakve probleme. Stručnjaci sa Agromedia.rs predlažu koje cveće da gajite ako ste osetljivi.

Azaleja

Azaleja je najlepše zimsko cveće, sa elegantnim tamno i svetlo ružičastim cvetovima. Prirodno bi trebalo da ima predivne cvetove u proleće, ali je uzgajivači najčešće podstiču da cveta tokom zime. Uglavnom se gaji kao sobna biljka, a tokom leta treba da boravi napolju.

 

 

Begonija

Begonija koja se uzgaja zbog cveta izbacuje jako malo polena, a cveta neprekidno i veoma obilno. I begonija koja se gaji zbog ukrasnog lista je predivan ukras senovitih bašta ili terasa. One vole toplotu i vlagu, ne podnose direktno sunce i ne smeju nikada biti bez vode.

 

 

Petunija

Petunije ispuštaju slab miris koji postaje mnogo izraženiji kada se gaje u velikom broju. Međutim, njihov polen se ne smatra alergenom.

 

 

Kamelija

Kamelija ima miris jednako lep kao i cvet. Kamelija ima na cvetu i muški i ženski reproduktivni organ, odnosno samooprašuje se, te ne rasipa polen. Neodoljiva kamelija je grm koji cveta od jeseni do proleća.

 

 

Hibiskus

Cvetovi hibiskusa proizvode veoma težak polen koji se ne prenosi vazduhom. Međutim, ljudi koji pate od alergija treba da budu oprezni prilikom konzumacije čaja od hibiskusa koji je napravljen od cvetova jer čaj može da sadrži i polen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suse (@wollhexe68)

 

Iris

Iris ne zavisi od vetra. Nagnute školjke cveta savršeno su dizajnirane da namame bumbara duboko u cvet gde je gozba nektara i gde on svojim nogicama skuplja lepljivi polen i prenosi ga do sledećeg cveta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOMNIA (@ignis_et_cinis)

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading