U našem narodu postoji verovanje da za sreću i dobro zdravlje danas treba primeniti neke običaje. Za Uskrs su vezani brojni narodni običaji, a sve počinje farbanjem uskršnjih jaja koja se na današnji dan lupaju i jedu.
Čuvarkuća štiti dom
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Prvo jaje se ofarba u crveno i naziva se čuvarkuća, čuvar, stražar, stražnik… Ono se ne sme razbiti, već se čuva do sledećeg Uskrsa, a za njega se veruje da ima posebnu moć, da štiti dom i donosi sreću i zdravlje svim članovima tog domaćinstva. Čuvarkuća od prethodne godine se zakopa u baštu ili njivu, jer se veruje da će tako cela godina biti rodna, odnosno doneće blagostanje porodici.
Deci protrljajte obraze
U nekim krajevima Srbije je običaj da se danas jajima deci trljaju obrazi i da se ukućani umivaju vodom u kojoj su jaja odstajala preko noći zajedno sa drenom i bosiljkom, jer će to doneti dobro zdravlje i snagu cele godine.
Porodični ručak
Spavalice na Uskrs treba što pre probuditi i naterati ih da ustanu. Naime, veruje se da spavanje do kasno na ovaj praznik donosi “zastoj u napretku” i da dan svi treba da provedu što aktivnije i veselije. Jedno od obeležja Uskrsa je svečani ručak, kojim se i zvanično prekida sedmonedeljni post u krugu porodice. Počinje tucanjem uskršnjim jajima i simboliše ljubav, radost i zajedništvo porodice.
