Snaja je starija od mene! Očajna sam, moj sin se ljuti što se mešam, ne znam šta da radim

Jelena Vukelić Vesti 04.01.2024 15:41 0

Ona bukvalno može da mu bude majka. Bili smo pristojni, ali kada smo sina kasnije pitali u čemu je stvar, naljutio se i rekao da je to njegov život i da gledamo svoja posla

žena

Shutterstock

Kada je reč o ljubavnim parovima, razliku u godinama tumačimo pomalo licemerno. Zašto? Pa zato što ako je muškarac bitno stariji, društvo će podići obrvu, ali će na kraju ipak tog muškarca potapšati po ramenu i pohvaliti ga zbog ljubavnog uspeha. Takvi muškarci su društveno prihvatljivi.

Sa zrelim ženama situacija je sasvim drugačija. Ako je reč o dugotrajnom ljubavnom odnosu, a ne o nekoj erotskoj fantaziji, društvo će je gledati kao “poludelu babu” koja je zgrabila mladog dečka i koja će da mu uništi život. Osude će podjednako izgovarati i žene i muškarci.

Razloge zbog takvih stavova možemo da tražimo i u reproduktivnim razlikama među polovima i tradicionalnim obrascima koji su se propagirali.

A šta da urade roditelji kada im sin predstavi snaju koja je istih godina ili starija od njih.

- Uvek sam bila bliska sa sinom, rodila sam ga sa 20 godina i nekako smo odrastali zajedno. Oni sada ima 26 godina i udaljili smo se  - požalila se jedna čitateljka britanskom "Mirroru" i dodala -  Preselio se u drugi grad, viđamo se par puta godišnje, ali redovno se čujemo preko Vajbera. Pre par nedelja je meni i suprugu rekao da je upoznao nekoga i bili smo presrećeni. Rekao nam je da je žena razvedena i da ima sina. 

-Očekivali smo da je starija od njega, ali kada smo je videli na video pozivu, rekla nam je da ima 47 godina, a da je njen sin samo 6 godina mlađi od našeg sina. Ona bukvalno može da mu bude majka, starija je od mene godinu dana.  Bili smo pristojni, ali sina smo kasnije pitali u čemu je stvar. Naljutio se i rekao je da je to njegova stvar s kim će biti u vezi. Rekao nam je da ne guramo nos u njegov život. Nesrećna sam i želim sina da urazumim, ali se plašim da ću ga još više udaljiti od sebe. Šta da radim?  -  pita je čitateljka.

Mirrorova kolumnistkinja olin, koja je psiholog i stručnjak za porodične odnose, na ovo je pismo odgovorila je u nekoliko rečenica:

- Vaš sin je u pravu, prestanite da se mešate. On ima 26, a ne 16 godina. Dovoljno je odrastao da sam odabere devojku i pravi svoje greške. Možda je ta žena sjajna, stvorena za njega – kakve veze imaju njene godine? Ako je voli, a vi je kritikujete, samo ćete ga oterati od sebe. Niko nije vredan toga da izgubite sina pa mu, umesto popovanja, kažite: ‘Malo nas je iznenadila ta razlika u godinama. Ali ako si srećan, a ona je dobra prema tebi, i mi smo srećni.  Ta razlika u godinama će s vremenom biti sve vidljivija, ali i drugi parovi su je srećno prevazišli.  A ako je u tome i ne uspeju, samo nemojte da mu kažete – rekli smo ti.

Kako biste vi reagovali u ovoj situaciji?

Komentari (0)
Loading