"To je ubilo moju ćerku, nije ZDRAVO kao što mislite": Očajna majka apeluje na roditelje tinejdžera

K.Ć. Vesti 09.08.2022 19:00 0

Tinejdžerka Rouzi Kristofersen volela je fudbal od malih nogu, a njen sportski talenat pratio je i njen entuzijazam

"To je ubilo moju ćerku, nije ZDRAVO kao što mislite": Očajna majka apeluje na roditelje tinejdžera

Shutterstock

Redovno je išla na treninge i čak je igrala u lokalnom klubu, ali je u jednom trenutku počela da brine o opadanju nivoa njene kondicije. „Iscrpljena sam“, rekla je svom treneru, takođe se žaleći na bolove u grudima. Nešto pre svog 19. rođendana, onesvestila se na ulici.

Iako je hitna pomoć odmah pozvana, Rouzi je umrla u bolnici od gušenja - kolapsirala su joj oba pluća. "Kako bi se zdrava tinejdžerka mogla jednog dana samo onesvestiti na ulici i umreti?" Pitala se devojčicina majka Rejčel Hau. Sada misli da je pronašla uzrok i apeluje na roditelje u intervjuu za Gardijan.

"Bilo je ukusa kokosa, trešnje, žvakaće gume"

Rejčel ističe da je njena ćerka bila samo povremeni pušač sve dok nije otkrila e-cigarete - posebno one sa aromatizovanim dopunama. „Stalno je išla u lokalnu prodavnicu. Stalno je menjala ukuse, bilo je tu ukus kokosa, trešnje, žvakaće gume – skoro sve vreme je imala e-cigaretu u ustima “, kaže ona.

U jednom trenutku, tinejdžerka je počela da se žali na čudan pritisak u grudima, ali njen lekar opšte prakse je ustanovio da je to napregnut mišić. Zatim je usledio hronični umor koji ni Rouzi ni njena majka nisu povezivale sa novom navikom devojčice, što je u jednom trenutku postala zavisnost.

Tek nakon ćerkine smrti počela je da pita lekare da li joj je zloupotreba e-cigareta doprinela.

"Nije tako bezbedno kao što misle"

"U slučaju e-cigareta, nismo baš sigurni protiv čega se suočavamo. Saznaćemo za 10 godina", rekao je jedan od specijalista koji pokušava da spase život tinejdžerki. Iako se do sada nisu pojavili čvrsti podaci koji povezuju upotrebu e-cigareta sa povećanim rizikom od tako ozbiljnog oštećenja pluća, Rejčel Hau veruje da su one doprinele smrti njene ćerke i zahteva od britanske vlade da pojača kontrolu nad prodajom ove vrste cigareta.

„Trebalo bi da ih tretiraju kao duvan“ , kaže ona. „I da upozorim omladinu da nije tako bezbedno kako misle. Kada vidim decu kako puše e-cigarete, priđem im i kažem im da verujem da je to ubilo moju ćerku“, priznaje ona.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading