Sajber NASILJE se širi Indijom: Preko 70 žena je stavljeno na "AUKCIJU", a vlast skoro pa ne reaguje!

K.Ć Vesti 05.01.2022 15:06 0

U julu je objavljeno da su fotografije preko 80 muslimanki "na licitaciji" na jednom od internet portala. Slučaj nije rešen, ali se ubrzo pojavila još jedna aplikacija koja je omogućila sajber maltretiranje u Indiji. Priveden je kreator aplikacije koja je maltretirala žene

Sajber NASILJE se širi Indijom: Preko 70 žena je stavljeno na "AUKCIJU", a vlast skoro pa ne reaguje!

Shutterstock

80 muslimanki stavljeno na "aukciju"

Afrin Fatima je učestvovala na onlajn forumu o progonu muslimana u Indiji. Čim je završila seansu, njen mobilni telefon je bio preplavljen porukama koje su 23-godišnju aktivistkinju obaveštavale da je „stavljena na prodaju“ na lažnoj internet aukciji. Incident se dogodio 4. jula 2021. Ispostavilo se da ona nije jedina žena koja je iskusila ovu gadost. Slike više od 80 drugih muslimanki, studentkinja, aktivistkinja i novinarki postavljene su u aplikaciju pod nazivom Sulli Deals bez njihovog znanja. "Sulli" je uvredljiv izraz za muslimana u Indiji. Žene su nazvane kao "Dogovor dana".

- Te noći nisam odgovorila ljudima koji su mi poslali poruke. Samo sam se odjavila sa svog Tvitera. Nisam imala energije da odgovorim - rekla je Fatima za Al Džaziru .

Priveden je kreator aplikacije u kojoj su žene bile na aukciji.

Policija je pokrenula istragu o još jednom pokušaju uznemiravanja muslimanki u Indiji. Aplikacija Bulli Bai na GitHub dozvolila je deljenje fotografija preko stotinu muslimanki, "na prodaju". Kreatori i korisnici koji su bili deo procedure su zaustavljeni, a aplikacija uklonjena.

Što se tiče aplikacije Sulla Deals, koja je omogućila uznemiravanje više od 80 žena, ništa nije razjašnjeno – niko dalje nije kažnjen.

 

 

Jedna od žrtava čije su fotografije podeljene u aplikaciji Bulli Bai je novinarka Ismat Ara. Ona je prošlog vikenda podnela prijavu protiv policije u Delhiju. Medijska zajednica je oštro komentarisala maltretiranje preko interneta u Indiji prošlog jula.

Iz straha je uklonila društvene mreže

Novinarka i aktivistkinja Rana Ajub rekla je da napadi, koje su organizovale ekstremno desničarske hinduističke grupe, imaju za cilj da osramote i ućutkaju muslimanske žene. Prošle godine je internetom kružila anketa koja je pitala „koju ženu biste izabrali za svoj harem“. Istraživač medija Sania Ahmad, čiji se profil takođe pojavio u aplikaciji Sulli Deals, dodala je da ovo nije prvi put da se platforma koristi za kreiranje seksualizovanih i eksplicitnih pretnji na mreži.

Saniu fotografije su pretvorene u pornografske slike nakon što je ranije ove godine progovorila protiv sličnog slučaja virtuelnog maltretiranja muslimanki. Jutjub kanal, koji vodi korisnik po imenu "Liberal Doge Live" (čovjek po imenu Ritesh Jha bi se navodno krio iza njega), vodio je "Eid Special" - "aukciju uživo" za indijske i pakistanske muslimanke.

Za Saniu je to bilo tako traumatično iskustvo da je morala da se povuče sa Tvitera na nekoliko dana. Patila je od teških napada anksioznosti.

 

Komentari (0)
Loading