Iako je veoma sočno i osvežavajuće, ovo voće se brzo kvari i zato ga treba što pre pojesti. Savetuje se da se iskoristi svaki sočan komad, a ovo su samo neki predlozi:
Sorbet od lubenice
Imate pozamašnu krišku lubenice koju ne možete da pojedete pre nego što se pokvari? Napravite osvežavajući sorbet. Samo pomešajte slatki ostatak sa malo limunovog soka i stavite u zamrzivač na nekoliko sati da se zamrzne.
Salata od lubenice
Lubenicu možete koristiti i za pripremu slanih salata. Da, dobro ste pročitali. Ovog leta ona se odlično slaže sa feta sirom, rukolom i nanom. Sve sastojke naseckajte i sjedinite u jednoj posudi.
Lubenica na roštilju
Želite da uživate u lubenici na nov način? Isecite je na kriške, lagano posolite i stavite na roštilj. Verovali ili ne, ovaj trik će dodatno naglasiti njenu slatkoću.
Supa od lubenice
Iako hladne supe nisu pretežno popularne kod nas, ovu ćete možda hteti da probate. Neobična supa od paradajza i lubenice sigurno će zagolicati maštu mnogih gurmana. Sve što vam pored lubenice treba jeste paradajz, bosiljak i začini. Kilogram oljuštenog paradajza, 700 g lubenice i nekoliko listića od bosiljaka stavite u blender i sjedinite. Dodajte so, biber i po želji malo ljute paprike.