U ovoj eri silikona i plastike, drvene varjače mogu delovati staromodno, ali ovi osnovni kuhinjski alati i dalje su neizostavni u našoj test kuhinji i uživaju poštovanje kako među kuvarima, tako i među domaćicama.
Sada razmatramo zašto su drvene varjače toliko popularne i prenosimo stav jednog mikrobiologa o brigama u vezi sa bezbednošću korišćenja drvenog posuđa za kuvanje.
Zašto koristiti drvene varjače?
Koje su prednosti korišćenja drvenih varjača?
„Lake su za držanje, intuitivne za upotrebu i čine ujednačen set,“ kaže Brandon Mur, suosnivač kompanije ,,Lancaster Cast Iron", proizvođača posuđa iz Amerike sa sedištem u Lancasteru, u Pensilvaniji za sajt Martha Stewart.
Shutterstock
A Mur zna o čemu priča: on dizajnira i plasira drvene alatke svoje kompanije. One su takođe izdržljive, a pritom ne grebu posuđe, dodaje. Osim toga, ekološki su prihvatljive, naročito ako ih proizvodi kompanija poput Murove, koja „teži da svoju lancu snabdevanja i partnerstva drži što lokalnijim.“
Meril Fajnštin, kreatorka recepata i osnivačica kompanije ,,Pasta Social Club", koristi svoje drvene varjače kada priprema rižoto. „Drvo je odlično za korišćenje i držanje. Prilagođava se vašoj ruci i može biti udobnije,“ objašnjava ona, što je ključno kada stalno mešate jelo poput rižota duže vreme.
Da li su drvene varjače bezbedne?
Kratak odgovor je da, kaže dr Ben Čepmen, profesor i istraživač bezbednosti hrane na Državnom univerzitetu Severne Karoline, koji često koristi drvene kuhinjske alatke u svojoj kuhinji.
„Sa mikrobnog stanovišta, kada govorimo o riziku, nemamo nijedan primer da su drvene alatke ili daske za sečenje izazvale bolesti prenosive hranom,“ objašnjava on. U poređenju sa plastikom, metalom ili silikonima, ne postoji nijedan materijal „koji je sigurniji od drugih; svi imaju svoje prednosti i mane.“
Porozne i antimikrobne osobine
Ono što mnogi smatraju nedostatkom drvenih alatki — njihova poroznost — zapravo može igrati u njihovu korist kada je u pitanju bezbednost hrane.
Shutterstock/Billion Photos
Prema dr Čepmenu, u drvetu se odvija kapilarna akcija, što znači da voda i/ili bakterije na spoljašnjoj strani drvene površine praktično prodiru u drvo, „gušeći“ bakterije na površini i ne omogućavajući im pogodno okruženje za rast. Pored toga, drvo ima određena antimikrobna svojstva, jer su tokom evolucije biljke morale da razviju prirodne mehanizme odbrane protiv bakterija i parazita. Ova svojstva važe bez obzira u kakvo fizičko stanje je drvo transformisano (bilo da je to varjača ili daska za sečenje).
Šta ne raditi sa drvenim varjačama
Glavna briga u vezi sa bezbednošću hrane kod drvenih alatki, kaže dr Čepmen, jeste njihovo nepravilno sušenje. Nakon pranja, vaše alatke treba temeljno osušiti na mestu sa dobrim protokom vazduha; to obično traje najmanje 24 sata (u zavisnosti od temperature i vlažnosti). Ako alatka nije potpuno suva, nije imala priliku da „uguši bakterije“ i da njena antimikrobna svojstva deluju.
Shutterstock
Dr Čepmen predlaže korišćenje stalaka za sušenje za predmete poput daski (pazeći da ne budu naslagane jedna na drugu), a za predmete poput varjača koje mogu stajati uspravno u držaču, pazite da deo za mešanje bude okrenut prema gore (drška prema dole), kako bi protok vazduha bio maksimalan i gravitacija povukla vlagu prema dršci dok se suši.
Zbogom starim stvarima
Kada treba zameniti drvene alatke?
„Sve se svodi na to da aktivno posmatrate svoju opremu i uverite se da je u obliku u kojem očekujete da bude,“ kaže dr Čepmen. Ako primetite da se vaša varjača počinje cepati ili se teško suši, ili da daska ima udubljenja koja ranije nisu postojala, vreme je da razmislite o zameni, savetuje on.
Bonus video:
Možda vas zanima…