Opasne za decu i ljubimce: Ako imate ovih 6 biljaka u svom domu, pod hitno ih izbacite, savetuju stručnjaci

Vesti 11.09.2024 18:32 0

Konzumiranje ove biljke takođe može izazvati štetne simptome, od kojih su najozbiljniji plikovi u ustima, dijareja, respiratorna insuficijencija, gubitak govora i smrt

Biljke

Shutterstock

Ako smatrate sebe  avanturističkim botaničarem, verovatno želite da zgrabite svaku egzotičnu biljku koju uočite u rasadniku i dodelite joj mesto u svom domu.

Ipak, postoje neke biljke koje bi trebalo da izbegavate da unosite u svoj dom kako biste zaštitili svoje životinje i ljude. 

U nastavku donosimo izbor otrovnih biljaka koje ne treba da imate u svom domu jer mogu biti opasne po zdravlje dece i kućnih ljubimaca.

Cikas palma
palma

Shutterstock

 

,,Cikas palme su toksične za životinje i ljude, posebno njeno seme“, objašnjava Lisa Eldred Steinkof, vlasnica bloga ,,The Houseplant Guru". „Oni imaju toksično jedinjenje zvano citozin koje može dovesti do povraćanja, dijareje i povećanog lučenja pljuvačke ako se proguta. Ako mislite da je kućni ljubimac ili čovek progutao bilo koji deo cikas palme, Steinkopf preporučuje da odmah potražite medicinsku pomoć, uz napomenu da su listovi oštri i da mogu da povrede kožu ako se njima ne rukuje pravilno.

Difenbahija
difenbahija

Shutterstock

 

Ove popularne tropske biljke imaju osobine koje ih čine blago toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce. „Ova uobičajena kućna biljka koja se nalazi u lokalnim baštenskim centrima sadrži kalcijum-oksalat“, kaže Kristal Duran, vlasnica sajta ,,Plants With Krystal". „Kada se njima rukuje bez rukavica, ovaj kalcijum može da iritira kožu i izazove osećaj peckanja koji je sličan ubodu pčela. Konzumiranje ove biljke takođe može izazvati štetne simptome, od kojih su najozbiljniji plikovi u ustima, dijareja, respiratorna insuficijencija, gubitak govora i smrt.

Božićna zvezda
biljka

Shutterstock

 

Klasična praznična biljka izgleda prelepo, ali bolje je da se odlučite za plastičnu verziju ako imate kućne ljubimce (ili decu) koji vole da grickaju biljke. „Božićne zvezde imaju mlečnu supstancu zvanu lateks u svojim listovima i stabljikama“, kaže Steinkof. „Ovo može da izazove iritaciju kože i peckanje u ustima ako se proguta, iako je retko fatalno.“ Međutim, ako ova supstanca dođe u kontakt sa očima, ona može biti veoma opasna. „ U retkim slučajevima može da izazove slepilo, ali će ih uvek iritirati", kaže Steinkof.

Kaktus olovka
kaktus

Shutterstock

 

Ispostavilo se da nisu samo oni igličasti šiljci o kojima morate da brinete kada su u pitanju kaktusi. „Ova biljka se može naći u vašim lokalnim prodavnicama i rasadnicima biljaka, pa kupujte sa oprezom“, kaže Duran. „Njena bela mlečna tečnost je toksična za ljude i životinje i može izazvati ozbiljnu iritaciju kože. Ako dođe u kontakt sa očima, može izazvati iritaciju, pa čak i slepilo."

Filadendron
biljka

Shutterstock

 

Postoji mnogo vrsta filadendrona, što ih čini popularnim izborom za početnike i eksperte. Ipak, trebalo bi da vodite računa kada odlučujete da li da ga unesete u svoj dom ili ne, objašnjavaju profesionalci. „Filodendroni su još jedna biljka koja sadrži kalcijum oksalat“, objašnjava Steinkof. „Kalcijum oksalat se zove rafid, koji deluje kao mala igla. Ako se biljka proguta, to će izazvati iritaciju usta i otok- to najčešće nije fatalno, ali bolje je biti oprezan nego patiti."

Bršljan
bršljan

Shutterstock

 

Iako se biljka generalno smatra bezbednom, dobra je da je držite van domašaja kućnih ljubimaca ili dece i izbegavate da je postavljate bilo gde gde se gosti ili stanovnici često bore protiv nje. Razlog? Biljke luče tečnost kada se seku ili zgnječe, koji postaje crn ili braon kada je izložen vazduhu. „Tečnost iz bršljana sadrži falkarinol koji može izazvati kontaktni dermatitis“, kaže Steinkof za Real Simple

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading