Životinje su pametnije od ljudi? Naučnici otkrili da ova vrsta ima sposobnost da planira i sprovodi strategiju, pravi su genijalci

Vesti 16.08.2024 09:14 0

Tim je primetio da su brzo prilagodili ponašanje od trenutka kada je uvedena kazna, te su svi brzo naučili da igraju po pravilima kako bi izbegli pauzu

društvo

Shutterstock

Konja možete dovesti do vode i, kako se ispostavilo, ubediti ga da pije ako je nagrada dovoljno velika, otkrili su istraživači.

Nova studija je pokazala da su konji inteligentniji nego što se ranije mislilo, jer je primećeno da se brzo prilagođavaju sistemu nagrađivanja poslasticama sa promenljivim pravilima.

Istraživači sa Univerziteta Notingem Trent (NTU) su izjavili da su iznenađeni kako su konji brzo shvatili igru, razbijajući prethodne teorije da konjski mozgovi reaguju samo na trenutne stimuluse i da nisu dovoljno složeni za izradu strategije.

Nova otkrića mogu dovesti do humanijih režima obuke konja i poboljšanja uslova njihovog života, rekli su istraživači.

Studija je obuhvatila 20 konja, gde su prvi nagrađeni poslasticom jer su nosom dodirnuli komad kartice.

konj

Shutterstock

 

U drugoj fazi uvedeno je štop svetlo, a pravilo je promenjeno tako da se nagrada davala samo ako su dodirnuli karticu dok je svetlo ugašeno, prenosi BBC.

To nije promenilo ponašanje konja, jer je primećeno da dodiruju karticu bez obzira na status svetla - sve dok se pravila po treći put nisu promenila.

U završnoj fazi, istraživači su uveli kaznu od deset sekundi pauze za dodirivanje kartice dok je štop svetlo uključeno.

Tim je primetio da su konji brzo prilagodili ponašanje od trenutka kada je uvedena kazna, te su svi brzo naučili da igraju po pravilima kako bi izbegli pauzu, rekli su istraživači.

„Očekivali smo pomak kod konja kada smo uveli tajmaut, ali smo bili iznenađeni koliko je poboljšanje bilo značajno i nastupilo momentalno", rekla je glavna istraživačica Luiz Evans.

Naučnici veruju da činjenica da su se konji tako brzo prilagodili ukazuje na to da su razumeli pravilo štop svetla sve vreme, ali nisu imali razloga da ga slede kada nije bilo posledica za grešku.

Studija, objavljena u časopisu Applied Animal Behaviour Science journal, pokazuje da su konji kognitivno napredniji nego što im se pripisuje, rekla je doktorka Keri Idžiči, viša istraživačica domaćih konja na NTU.

„Ovo nas uči da ne treba da pravimo pretpostavke o inteligenciji ili osećaju životinja na osnovu toga da li su one 'izgrađene' baš kao mi", rekla je ona. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading