Baksuz ste za biljke? Bez brige, ovih 5 vrsta su neuništive i prelepe, ne zahtevaju mnogo pažnje

Vesti 04.09.2024 18:29 0

Nekoliko meseci mogu da tolerišu slabo osvetljenje, i preferiraju jarko indirektno svetlo...

biljka

Shutterstock

Ima onih koji, kao šumske vile, umemo da gajimo sadnice bujnih, zelenih sobnih biljaka. A neki svakih šest meseci donesu kući po jedan sukulent u saksiji i stave ga, na prozor, gde provodi narednih šest meseci polako gubeći volju za životom. 

Hajde da budemo iskreni: Jedina zaista besmrtna biljka je ona veštačka. Ali dobra vest je da se ljudi ne rađaju sa osećajem za baštovanstvo, već ga stiču, kaže Skot Zona, doktor nauka, istraživač na Državnom univerzitetu Severne Karoline i autor knjige „Vodič za vrtlare za botaniku: biologija iza biljaka koje volite, kako one rastu i šta im treba.

Zona sada preporučuje 5 najizdržljivijih biljaka:

Cilindrična sablja

Cilindrična sablja ili afričko koplje je sočna višegodišnja biljka poreklom iz Afrike, i član je porodice špargla (Asparagaceae).

biljka

Shutterstock

 

Sukulenti su često laki za uzgoj, pa ako su vam u prošlosti uvenuli, možda ste pretpostavili da ste problem u vama, ali zapravo je verovatno bilo do zemlje. „Sukulenti se obično prodaju u mešavini za saksije na bazi treseta, ali ćete imati više uspeha ako ih presadite u mešavinu specifičnu za kaktuse i sukulente — obično mešavinu peska ili perlita [lagani materijal napravljen od vulkanskog stakla ], i zrna sa samo malo organskog sastava za zalivanje“, kaže Zona. Ovo porozno tlo bolje odvodi vlagu iz ovih ozloglašenih biljaka tolerantnih na sušu koje ne zahtevaju mnogo hidratacije.

Zamija
biljka

Shutterstock

 

Ova biljka ne voli da bude mokra, tako da „veoma oprašta nepredvidivo zalivanje“, kaže Zona. Stavite je u rastresitu zemlju koja će joj pomoći da se osuši između zalivanja. To znači zalivanje oko dva puta mesečno leti i jednom mesečno zimi, kada miruje. Zamija ne traži mnogo svetlosti, ali najbolje uspeva pod jakim, indirektnim suncem. Gnojite je samo jednom ili dva puta godišnje.

Peperomija
biljka

Shutterstock

 

Ovo je popularna biljka koja se drži pored monitora. Generalno nekoliko meseci može da toleriše slabo osvetljenje, i preferira jarko indirektno svetlo (direktna sunčeva svetlost će spaliti lišće); suvo zemljište (opet, pazite na preterano zalivanje); i srednju do nisku vlažnost.

Zlatna puzavica
biljka

Shutterstock

 

Puzavica je prijatelj baštovana koji se lako održava: iako preferira jarko, indirektno svetlo, može mu izdržati dugi period slabe svetlosti, a ne treba mu ni mnogo zalivanja. Obavezno ostavite da se zemlja osuši između zalivanja, ali redovno prskajte listove da biste održali nivo vlažnosti. Povremeno obrišite listove mekom krpom da biste uklonili sakupljenu prašinu i đubrite je svakog drugog meseca, osim zimi, kada biljka miruje.

Kineski evergrin
Kućna biljka

Shutterstock

 

Kineski evergrin dobro uspeva na blagoj sunčevoj svetlosti ili dobrom indirektnom svetlu, i iako preferira visoku vlažnost, može da izdrži i na suvom vazduhu. Održavajte zemlju vlažnom od proleća do jeseni (možete da preskočite zalivanje tokom zime) i orezujte cveće ili voće kako biste usmerili energiju na rast vaše biljke. Ova biljka voli temperature između 21 i 26 stepeni, prenosi Real Simple.  

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ovaj predmet privlači nesreću, odmah ga bacite! #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading