Nikad ne bi pogodili: Ova voćka je proglašena za najzdraviju na svetu

Slobodanka Ćorić Vesti 30.08.2024 15:35 0

Štiti od genetskih oštećenja i bolesti koje nastaju kao rezultat. Istraživanja su pokazala da takođe pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi i doprinose zaštiti zdravlja očiju

pijaca

Shutterstock

Iznenadili smo se kada smo saznali da je, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, koji daje rezultate uhranjenosti, potočarka najbolje povrće za nas.

Ali kada je voće u pitanju, najzdraviji je… paradajz. Paradajz je postigao 20 na skali CDC-a, što ga je dovelo na prvo mesti, odmah iznad limuna.

Sa stanovišta botanike, paradajz je voće jer u potpunosti odgovara svojim fiziološkim karakteristikama: u botanici, sve biljne vrste koje se razvijaju iz oplođenog cveta i sadrže najmanje jedno seme smatraju se voćem (za razliku od povrća koje nastaje). iz drugih delova biljke, kao što su korenje, stabljika ili lišće).

Čini čuda za zdravlje

Paradajz je bogat izvor karotenoida i ima ih čak 600, među kojima su najvažniji alfa-karoten i beta-karoten, lutein, zeaksantin i likopen – biljni pigment koji mu daje crvenu boju. Neke epidemiološke studije pokazale su vezu između ishrane bogate paradajzom i smanjenog rizika od nekih oblika raka i kardiovaskularnih bolesti. Deset ili više porcija paradajza ili proizvoda od paradajza nedeljno smanjuje rizik od razvoja raka za čak 35 odsto.

Zdravstvene koristi

  • podstiče izlučivanje vode iz tela,
  • ima dobar efekat na srce i cirkulaciju krvi,
  • jača odbrambeni sistem,
  • reguliše varenje i
  • snižava krvni pritisak,
  • aktivira procese varenja
  • pomaže u gubitku težine.

Likopen, koji ima 11 mg u 100 grama pulpe i 54 mg u 100 grama kore, ima izrazitu zaštitnu funkciju protiv degenerativnih bolesti povezanih sa starenjem. Takođe štiti od genetskih oštećenja i bolesti koje nastaju kao rezultat. Istraživanja su pokazala da takođe pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi i doprinose zaštiti zdravlja očiju zahvaljujući visokom sadržaju beta-karotena i luteina koji štite od degenerativnih promena.

 

Komentari (0)
Loading