Jedna je karakterističnija za muškarce, a druga može trajati i 24h: 4 vrste jednostrane glavobolje, ne smemo ih olako shvatati

Nedeljko Tišanović Vesti 27.08.2024 16:33 0

Obratite pažnju...

glavobolja

Shutterstock

Glavobolja se može manifestovati na različite načine, a njen oblik i uzroci mogu varirati. Važno je pratiti kako glavobolje utiču na nas, a ako osećate bol samo na jednoj strani glave, nije nužno razlog za paniku, ali je preporučljivo da se posavetujete sa lekarom.

Jednostrane glavobolje mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme, ali često su povezane sa grupom poremećaja koji zahtevaju detaljnu dijagnozu i odgovarajući tretman. Prema rečima stručnjaka za glavobolje, postoje ključna pitanja koja lekar može postaviti kako bi utvrdio uzrok jednostranih glavobolja.

Prvo pitanje odnosi se na to da li su glavobolje stalne ili se povremeno javljaju? Drugo pitanje je koliko dugo traju te glavobolje? Odgovori na ova pitanja mogu pomoći lekaru da preciznije odredi vrstu glavobolje. Kada govorimo o jednostranim glavoboljama, postoje specifični poremećaji koji spadaju u grupu autonomnih trigeminalnih cefalgija. Ovi poremećaji uključuju četiri različite vrste glavobolja:

glavobolja

Shutterstock

 

 

Klaster glavobolje – Ova vrsta je češća kod muškaraca. Napadi klaster glavobolja mogu se javljati sezonski, traju između 15 i 180 minuta i obično su toliko intenzivni da ih pacijenti nazivaju "samoubilačkim glavoboljama".

Kontinuirana migrena – Ova glavobolja uzrokuje neprekidni bol na jednoj strani glave tokom 24 sata, uz moguće oštre napade bola. Pored toga, može doći do curenja iz nosa i suzenja očiju.

Paroksizmalna hemikranija – Slična je kontinuiranoj hemikraniji, ali sa kraćim napadima koji traju manje od 24 sata, uz pauze između bolnih epizoda.

Kratkotrajne glavobolje – Rijetke glavobolje koje traju samo nekoliko sekundi, ali su izuzetno intenzivne na jednoj strani glave, često praćene suzenjem očiju i curenjem iz nosa.

Obratite pažnju na karakteristike vaših glavobolja i obavezno se konsultujte sa stručnjakom radi tačne dijagnoze i odgovarajuće terapije.

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading