Popio je malo previše: Muškarac (74) završio u bolnici zbog 11 litara ove tečnosti, jedva je ostao živ

Vesti 09.08.2024 10:45 0

Hiponatremija nastaje usled konzumiranja previše vode u kratkom vremenskom periodu, što izaziva preopterećenje organa tela, odnosno bubrega

bolnica

Shutterstock

Muškarac iz Teksasa doživeo je simptome slične srčanom udaru nakon što je popio previše vode.

Džon Putnam (74), radio je kao pejzažista u junu kada je temperatura dostigla 37,7 ˚C. Kada je pokosio svoj drugi travnjak u danu, gospodin Putnam je već bio toliko žedan da je u roku od pet sati popio skoro 11 litara vode, piše Dejli mejl.

Međutim, savladali su ga mučnina i umor, a uveče je osetio bol u grudima i teškoće sa disanjem. Hitno je prevezen u bolnicu zbog, za šta je verovao, srčanog udara. Umesto toga, pretrpeo je trovanje vodom, koje može nastati zbog previše vode u telu i premalo natrijuma ,,Nisam ni znao da postoji tako nešto", rekao je gospodin Putnam za Wall Street Journal. „Nastavio sam da pijem vodu misleći da je to ono što mi treba“, dodao je.

Incident se dogodio otprilike godinu dana nakon što je majka iz Indijane Ešli Samers (35) umrla nakon što je popila skoro 2 litre vode za samo 20 minuta. 

voda

Shutterstock

 

Naučnici kažu da je trovanje vodom, poznato kao hiponatremija, sve češće zbog porasta toplotnih talasa. Istraživanje NIH-a sugeriše da ovo stanje pogađa između tri i šest miliona Amerikanaca svake godine, ili najmanje jednog od 100 ljudi.

Hiponatremija nastaje usled konzumiranja previše vode u kratkom vremenskom periodu, što izaziva preopterećenje organa tela, odnosno bubrega. U normalnim uslovima, bubrezi filtriraju višak vode i otpada, proizvodeći urin. dr. Tander Džalili, profesor ishrane i integrativne fiziologije na Univerzitetu u Juti, rekao je za Volstrit žurnal da bubrezi normalno mogu da filtriraju jedan litar vode svakog sata. 

„Kada pijete više od litra vode na sat, tada rizikujete potencijalno razblaživanje elektrolita“, rekao je on. Ovo uključuje natrijum, koji je od vitalnog značaja za regulisanje količine tečnosti u telu, ali premalo dovodi do toga da se voda nakuplja oko ćelija tela. Ćelije tada nabubre, što u težim slučajevima, kao kod gospodina Putnama, može dovesti do simptoma sličnih srčanom udaru, kao što je bol u grudima.

Ozbiljna posledica - edem mozga 

To je bio slučaj i sa Ešli Samers, 35-godišnjom majkom dvoje dece koja je popila četiri flaše vode od 500 ml za samo 20 minuta. Njena porodica je rekla da se osećala dehidrirano, ali da nije mogla da popije dovoljno vode da utaži žeđ. Kada se vratila kući sa dugog vikenda, srušila se u garaži zbog jakog edema mozga. Devon Miler, brat gospođe Samers, rekao je lokalnim medijima da je bio u neverici kada je čuo šta se dogodilo njegovoj sestri. ,,Bio je to veliki šok za sve nas. Mislio sam da nije stvarno", rekao je on. 

Lečenje hiponatremije zavisi od težine stanja. Za blage slučajeve, lekari mogu ograničiti unos tečnosti. Međutim, u težim slučajevima mogu biti potrebni lekovi za kontrolu niskih nivoa natrijuma ili intravenska zamena natrijuma. 

Prema klinici Mejo, žene treba da piju oko 11,5 šoljica vode dnevno (2,7 litara), dok muškarci treba da piju 15,5 šoljica (3,7 litara).  Međutim, ako vežbate na vrućini, ciljajte na jedan do dva decilitra na svakih 20 minuta, u zavisnosti od intenziteta vežbe. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading