Kada jedete, jednako je važno i ono šta jedete, tvrde stručnjaci. Istraživanja pokazuju da je za vaše celokupno zdravlje bolje uneti većinu kalorija ujutru pa smanjivati kako se približava večera.
Stručnjaci firme Plumbnation istakli su važnost toga da doručak postane redovni deo vaše svakodnevne rutine.
1. Poboljšava metabolizam
Doručak u isto vreme svaki dan pomaže u regulisanju unutrašnjeg sata i metabolizma vašeg tela. Kada vaše telo zna kada treba očekivati hranu, postaje delotvornije u njenoj obradi. To pomaže u boljem iskorišćavanju energije, hormonskoj ravnoteži, a i smanjuje verovatnoću gojenja. Redovan raspored ishrane neće dovesti do kasnijeg prejedanja.
2. Poboljšana kognitivna funkcija
Dosledne navike doručka pridonose stabilnom nivou šećera u krvi, što je ključno za kognitivnu funkciju. Stabilan nivo glukoze obezbeđuje stalno pothranjivanje mozga energijom, poboljšavajući zadržavanje pamćenja i prisećanje. To pomaže i kod koncentracije što znači bolja radna učinkovitost.
3. Bolja probava
Doručak svaki dan u isto vreme pomaže u regulaciji probavnog sistema. Podstiče creva na redovno pražnjenje i sprečava probavne tegobe, kao što je nadutost. Dosledan obrazac ishrane omogućuje vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije iz hrane koju jedete, pridonoseći celokupnom zdravlju.
4. Balans energije tokom dana
Sprečava pad energije već tokom jutra, koja je najčešće uzrokovana nepravilnim navikama u ishrani ili potpunim preskakanjem doručka. Takav balans pomaže i u rutini vežbanja, pridonoseći boljoj kondiciji. Pomaže da ostanete skoncentrisani svakog dana.
5. Bolje raspoloženje i mentalno stanje
Konzumiranje doručka u isto vreme može smanjiti stres i teskobu koji su povezani sa nepravilnim obrascima ishrane i nepredvidivom glađu. Održava stabilan nivo šećera u krvi što doprinosi emocionalnoj stabilnosti.
Bonus video: