Nikola prekinuo veridbu, a onda mu jedan poziv promenio sve: 15 meseci nakon što su mu spasili život, dirljivim gestom oduševio doktore Kliničkog

Slobodanka Ćorić Vesti 26.07.2024 11:09 0

Poziv je stigao u devet sati, a došao sam kući s posla i bio ovde u 12 sati. Operacija je počela u 21 sat i završila se u pet ujutru

nikola

Printscreen/RTS

Priča o tome kako jedan poziv može da promeni sve prikazana je kroz gest mladića koji je obradovao celokupnu Kliniku za transplantaciju srca. Nikola Popović, koji je prošao kroz operaciju pre 15 meseci, sada se priprema za svadbu. Nedavno su novo srce primili i Miloš (23) i mlada majka Aleksandra (30) iz Prokuplja.

Aleksandra je pre pet dana primila novo srce. Pre nego što je zatrudnela, bila je zdrava, ali je ubrzo počela da oseća umor i otežano disanje. Nakon dijagnoze srčane slabosti i pet godina provedenih na srčanoj pumpi, stigao je poziv sa klinike.

"Razmišljala sam o svojoj deci, porodici, mužu i roditeljima... I o onima koji su, u svojoj muci, hrabro pristali da doniraju svoje organe. Zahvaljujem im se u svoje ime i u ime svih nas kojima su spasili živote. Sada se vraćam svojoj porodici kao majka", rekla je Aleksandra Stojanović.

U posebnoj prostoriji intenzivne nege Klinike za transplantaciju srca uspešno se oporavlja i Miloš, kojem je urođena srčana mana otkrivena u devetoj godini. Operacija zaliska nije pomogla, pa je 2022. godine stavljen na listu čekanja. Novo srce je primio 5. jula.

nikola

Printscreen/RTS

 

"Poziv je stigao u devet sati, a došao sam kući s posla i bio ovde u 12 sati. Operacija je počela u 21 sat i završila se u pet ujutru. Brzo se oporavljam, rekli su da sam u rekordnom roku dobro", ističe Miloš Mitrović.

Iako lekari Klinike za transplantaciju srca Kliničkog centra Srbije imaju dugogodišnje iskustvo, svaka operacija donosi nove izazove.

"Svaka operacija predstavlja izazov, naročito kada su u pitanju mladi ljudi koji su pred celim životom. Svaka transplantacija je jedinstvena, a pacijenti imaju različite zahteve. Moramo proveriti veličinu i kompatibilnost srca", objašnjava dr Saša Kačar, načelnik operacionog bloka Klinike za transplantaciju srca.

U poslednjih 11 dana u Kliničkom centru Srbije spaseno je osam života, uključujući dve transplantacije srca.

"Oporavak ide dobro. Miloš je dve nedelje posle transplantacije, a Aleksandra je peti dan nakon operacije i njeno stanje je stabilno", kaže dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srca.

nikola

Printscreen/RTS

 

Da porodice u najtežim trenucima nisu donirale organe, nijedan od ovih života ne bi bio spašen, a mnogi još čekaju na listi. Nikola Popović, koji je operisan pre 15 meseci, sada se priprema za svadbu u avgustu i pozvao je sve sa Klinike koji su mu omogućili novi život da prisustvuju njegovom posebnom danu.

Evo kako je Nikola je za Terlegraf pre 15 meseci govorio: 

"U jednom trenutku pet, šest dana pre poziva za transplantaciju, toliko mi je bilo teško i toliko mi se pogoršalo stanje da nisam mogao da trpim. Ona mi nikada nije zamerala niti prigovarala, izuzetno me mnogo razumela i pomagala, međutim, meni je bukvalno došlo... Ako ja već moram da se nosim sa svim tim... Toliko je dobra bila prema meni da ne zaslužuje takav život. Nismo se čak ni posvađali".

"Kad god sam se osećao loše i kad su mi dolazila depresivna stanja, ona me vadila iz toga. Bila je uz mene, možda čak i verovala više od mene da ću se izvući. Zajedno smo četiri i po godine", ovako je govorio o verenici Anđeli i ono što imaju.

Dalje se vraća na svoju gorku odluku, i dalje ređajući reči pune ljubavi.

"Jednostavno smo se rastali na tih nekoliko dana, ljudski. Niti je ona želela mene da ostavi niti sam ja želeo da ostavim nju, ali sam sebe nisam mogao da trpim. Žao mi je što je tako ispalo, ali ispostavilo se da se par dana posle toga sve okrenulo.

Kad sam dobio poziv, ona je bila na poslu. Nisam hteo da je ometam. Rekao sam mojima da joj jave ako mi uopšte urade transplantaciju", priča o promeni koja je usledila i koja je život promenila oboma. Prvo što je uradio posle transplatacije je bilo da pozove svoju Anđelu.

Komentari (0)
Loading