Kako smršati posle 50. godine: Skinite kilograme bez gladovanja uz ovih 5 pravila

Vesti 21.05.2024 09:12 0

Mršavljenje u zrelim godinama nije lako, ali ćete uspeti uz pravu ishranu i malo upornosti.

žena

Shutterstock

Usporen metabolizam, gubitak mišićne mase i pojava masnih naslaga na određenim delovima tela, neki su od razloga zbog kojih je teže smršati posle 50. godine. Ovih sedam promena će vam pomoći u gubitku kilograma, savetuje Lori Čong, dijetolog u Medicinskom centru Univerziteta Ohajo.

Pijte 2,7 litara vode

„Voda pomaže hrani da glatko prođe kroz organe za varenje“, kaže doktorka. Iako je ustaljeno verovanje da treba popiti 8 čaša vode dnevno, svako od nas ima različite potrebe za tečnošću koje zavise od spoljne temperature i koliko smo fizički aktivni. Prema klinici „Mejo“, muškarci dnevno treba da piju oko 3,7 litara tečnosti, a žene oko 2,7 litara.

Vežbajte 150 minuta nedeljno

Kardio vežbe održavaju srce u formi i ubrzavaju metabolizam posle vežbanja. Metabolizam može biti ubrzan odd nekoliko sati do nekoliko dana posle treninga. Što je intenzivniji trening to metabolizam duže vreme bolje vari hranu. Prema Američkoj asocijaciji za srce, odrasli treba da rade kardio trening od 150 minuta nedeljno.

žena

Shutterstock

 

Smanjite slatkiše

Slatkišima unosite nepotrebne kalorije, a šećer ne pruža organizmu hranljive materije. „Većina nas uživa u slatkišima, ali s njima je lako preterati. Dnevna granica unosa dodatnog šećera je 25 grama, što je otprilike 2000 kalorija“, objašnjava doktorka.

Izbegavajte sokove

Izbegavanje sokova je najbolji način da ograničite unos dodatnih kalorija, jer se šećer u tečnom obliku brzo apsorbuje, uzrokujući značajan porast insulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim. Kad je insulin visok, telo ne koristi dobijene masnoće za stvaranje energije nego ih skladišti, objašnava doktorka.

Povećajte unos vlakana

Obroci bogati vlaknima duže održavaju osećaj sitosti, što sprečava konzumiranje nezdrave, visokokalorične hrane. „Vlakna dolaze iz neprerađene biljne hrane: pasulja, sočiva, voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i semenki. Hrana bogata vlaknima nas drži duže sitim od one koja ne sadrži vlakna, kaže dr Čong. Dodaje da žvakanje ove hrane traje duže od prerađene, što omogućava mozgu da prepozna osećaj sitosti pre nego što se prejedemo.

Komentari (0)
Loading