Kako se odvići od slatkiša: Očistite organizam od šećera za 21 dan i smanjite stomak

Vesti 04.03.2024 08:37 0

Višak kilograma, bubuljice, loš san, samo su neki od pokazatelja da preterujete sa slatkišima. Evo kako da prestanete.

šećer

Shutterstock

Šećer se nalazi samo u slatkišima, već i u hlebu, žitaricama i mnogim drugim namirnicama. Velika količina u ishrani izaziva pojavu bubuljica, loš san, može da dovede do gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Zašto se onda ne biste odvikli od njegovog konzumiranja?

Izdržite 21 dan

Ako ne možete da presečete i odmah izbacite iz ishrane šećer, uradite to postepeno tako što ćete ga prvo zameniti prirodnim zaslađivačima, kao što su med, stevija ili kokosov šećer. Onda prestanite i njih da koristite. Važno je da izdržite 21 dan, jer je toliko potrebno da se promene navike. Organizam će navići na nov način ishrane i nećete više imati želju za slatkišima. U početku se mogu javiti grčevo, glavobolja i umor, koji su posledica krize organizma koji je navikao na šećer, ali će brzo prestati.

Bacite sve što ima šećer

Prvo poklonite sve slatkiše koje imate u ormarićima. Zatim pročitajte sastojke na pakovanjima svih namirnica i bacite sve što sadrži šećer. Ima ga u belom brašnu, pirinču, voćnom jogurtu, pakovanom hlebu, gotovim prelivima za salatu, kečapu, konzerviranom voću, sokovima... Sledeći put kada idete u prodavnicu, pročitajte sastojke namirnica pre nego što ih kupite i birajte one bez prerađenog šećera.

Jedite sveže voće i povrće

Kupujte sveže voće i povrće i na njemu bazirajte jelovnik. Kuvajte ručak kad god možete, jer samo tako ćete znati šta ste zaista uneli u organizam. Ako za vreme odvikavanje od šećera osetite potrebu za slatkišima, pojedite 2-3 suve smokve, kajsije ili malo suvog grožđa, tek da vas mine želja. Prirodni šećer iz voća nije štetan kada se jede u maloj količini i unosite ga zajedno sa viatminima i mineralima iz voća.

šećer

Shutterstock

 

Koštunjavo voće će vas zasititi

Da biste se lakše izborili sa željom za slatkišima, jedite više namirnica koje su bogate vlaknima. Među njima su orašasti plodovi. Grickajte ih za užinu, jer će vas zasititi, a time i smanjiti potrebu za šećerom. Najviše vlakana imaju bademi i ako pojedete 100 grama unećete 50% dnevne potrebe organizma za vlaknima. Pistaći i lešnici takođe imaju veliku koičinu vlakana.

Unosite biljne proteine

Kada u toku dana pojedete više namirnica koje su bogate biljnim proteinima snizićete nivo hormona gladi, a time ćete smanjiti i potrebu organizma za slatkišima. Najviše proteina ima u jajima, mleku, ribi i morskim plodovima, piletini, ćuretini, koštunjavom voću, mahunastom povrću.

Koje su koristi od izbacivanja šećera iz ishrane?

* Ravan stomak

* Povlače se akne, a koža je elastičnija

* Bolje varenje

* Zdravi zubi

* Kvalitetniji san

* Više energije

Komentari (0)
Loading