Stručnjaci su otkrili dve vrste posuđa koji mogu predstavljati opasnost za zdravlje. Stručnjaci iz američke firme „Plumbworld“ istakli su rizike koji se često zanemaruju kod svakodnevne upotrebe određen šerpi i činija. Posledice mogu biti doprineti zdravstvenim problemima, piše „Dejli star“.
Neprijanjajuće posuđe za kuvanje
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Šerpe i tiganji s neprijanjajućim premazom su praktični, ali važno je biti svestan njihovih potencijalnih zdravstvenih rizika. Kada se pregreju ili izgrebu, hemijski premaz može da ispušta otrovne materije u hranu. Ovaj premaz je obično napravljen od politetrafluoroetilena (PTFE) i može emitovati štetne gasove kada je izložen visokim temperaturama koji su u studijama na životinjama povezani s raznim zdravstvenim problemima.
Kako biste smanjili te rizike, izbegavajte zagrevanje neprijanjajućih tiganja i šerpi na visokim temperaturama bez hrane u njima i zamenite one koji su ogrebani ili se ljušte.

Shutterstock
Plastične posude
Plastične posude su sastavni deo svake kuhinje i neophodne su za čuvanje hrane. Međutim, određena plastika može preneti hemikalije poput bisfenola-A (BPA) i ftalata u hranu, posebno kada se zagreva. Ove hemikalije su poznati endokrini disruptori te mogu poremetiti hormonsku ravnotežu i potencijalno dovesti do razvojnih, reproduktivnih, neuroloških i imunoloških poremećaja. Kako biste izbegli ove rizike, savetuje se korišćenje staklenih ili keramičkih činija za zagrevanje hrane.