Ostarila sam zbog tebe: Naučnici otkrivaju povezanost između trudnoće i starenja, ne utiče samo na majke

Vesti 18.04.2024 15:44 0

Kejlen Rajan, vodeći autor studije i naučni saradnik u Centru za starenje Kolumbije, naglasio je značaj ovih saznanja...

Tužna trudnica

Shutterstock

Trudnoća se često se smatra periodom prepunim sreće i iščekivanja. Ovo stanje otkriva mnoge fizičke i emocionalne promene za žene. Od lepršavih udaraca novog života do neizbežne jutarnje mučnine, trudnoća je jedinstveno iskustvo za svaku osobu. Međutim, usred radosti i izazova, nedavna studija je bacila svetlo na manje poznat aspekt trudnoće – njen uticaj na biološko starenje.

Studija Objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences se bavila vezom između trudnoće i biološkog starenja, otkrivajući intrigantna saznanja. Sprovedeno sa grupom od 1.735 pojedinaca na Filipinima, istraživanje je ispitalo reproduktivnu istoriju učesnika i uzorke DNK kako bi se istražio zamršen odnos između trudnoće i starenja.

Među značajnim otkrićima bilo je da trudnoća ubrzava biološko starenje kod žena. Studija, koja se fokusirala na 825 mladih žena, otkrila je ubedljivu povezanost između broja trudnoća koje je žena prijavila i ubrzanja njenog biološkog doba. Zanimljivo je da je svaka dodatna trudnoća bila povezana sa otprilike dva do tri meseca ubrzanog biološkog starenja. Štaviše, žene koje su imale višestruke trudnoće izgledale su starije u poređenju sa onima sa manje trudnoća.

Trudnica

Shutterstock

 

Ono što izdvaja ovo istraživanje je njegov pristup, praćenje istih žena kako bi se posmatrale promene u njihovoj istoriji trudnoće zajedno sa promenama u biološkom dobu. Ova metodologija pruža detaljno razumevanje uticaja trudnoće na starenje, bez zbunjujućih varijabli koje se često susreću u studijama preseka.

Međutim, diferencijalni efekat primećen između muškaraca i žena čini ovu studiju još intrigantnijom. Iako se činilo da trudnoća ima značajan uticaj na biološko starenje žena, takva korelacija nije pronađena kod muškaraca koji su imali više dece. Ovo sugeriše da fiziološki danak trudnoće, možda zakomplikovan zahtevima dojenja i porođaja, igra ključnu ulogu u ubrzavanju biološkog starenja kod žena.

Kejlen Rajan, vodeći autor studije i naučni saradnik u Centru za starenje Kolumbije, naglasio je značaj ovih saznanja. On je naglasio potrebu da se rezultati kontekstualizuju, posebno imajući u vidu da su se mnoge trudnoće desile tokom kasnog adolescentskog doba, kritičnog perioda rasta i razvoja za mlade žene. Faktori kao što su pristup zdravstvenoj zaštiti i socioekonomski status mogu dodatno pogoršati izazove koje predstavlja trudnoća tokom ove formativne faze života.

trudnica

Shutterstock

 

Dok studija nudi dragocene uvide u interakciju između trudnoće i starenja, ostaju pitanja bez odgovora. Dugoročne implikacije ubrzanog biološkog starenja na zdravlje i smrtnost žena ostaju neuhvatljive. Kao što je Kejlen Rajan prikladno primetio, ima još mnogo toga da se razotkrije u vezi sa zamršenom dinamikom trudnoće i njenim uticajem na starenje.

Trudnoća je značajan događaj koji donosi novi život i radosne trenutke, ali uključuje mnoge složene biološke promene. Tekuća naučna istraživanja imaju za cilj da otkriju misterije ljudske fiziologije, a studije poput ove doprinose dubljem razumevanju majčinstva. One bacaju svetlo na uticaj trudnoće na zdravlje i starenje žena, objašnjava Hola!

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading