Iskusne domaćice kažu da je važno obratiti pažnju na sve detalje, od svežine jaja, do sastojaka koji se stavljaju u vodu kada se jaja kuvaju.
Treba da budu sveža
Važno je da su jaja sveža. Da biste to proverili, poslužite se trikom. Jaje ubacite u posudu s vodom. Ako pluta po površini, to znači da je staro, a ako potone, znači da je sveže.
Ne kuvajte hladna
Još jedan razlog zašto ljuska popuca kada se kuva jeste nagla promena temperature. Zato jaja izvadite iz frižidera i držite na sobnoj temperaturi nekoliko sati pre kuvanja.
Treba da imaju prostora
Ako u šerpu stavite previše jaja, ona će se sudarati i ljuska će pući. Isto će se dogoditi i ako jaja kuvate na visokoj temperaturi kada voda ključa. Jaja mogu da puknu i ako ih iz vruće vode naglo prebacite u ledenu.
Sirće i so
Još od davnina su žene u vodu dodavale malo soli i sirćeta da jaja ne puknu. Stavi se jedna kašičica soli i jedna kašika sirćetana litar vode. Ovi sastojci pomažu da ljuska ne popuca, a ako se to i desi, belance neće iscuriti.