Nikako ne spavajte u ovoj pozi: Kiropraktičar upozorava da izaziva srčane probleme i migrenu

Olja Jelić Vesti 26.03.2024 18:08 0

Spavanje na stomaku moglo bi da dovede do brojnih problema uključujući one sa vratom i leđima i probleme sa disanjem

Spavanje

Shutterstock

Zaspati noću nije uvek lagano. Nesanicu može uzrokovati niz faktora, poput stresa, teskobe, bolesti i bolova. Stručnjak je upozorio da bi vas način na koji spavate mogao izložiti nizu zdravstvenih problema, piše Express.

Stručnjaci odraslim osobama preporučuju između sedam i devet sati sna svake noći. Kiropraktičar dr. Toni Nalda, koji vodi Centar za ublažavanje skolioze u SAD-u, upozorio je da trebamo da pripazimo i na položaj u kojem spavamo.

Dr. Nalda pozvao je ljude da ne spavaju na stomaku. To bi moglo da dovede do brojnih problema uključujući one sa vratom i leđima, probleme sa disanjem i kičmom i kardiovaskularne probleme.

Problemi sa vratom i leđima

Spavanje na stomaku opterećuje vrat jer morate da okrenete glavu na jednu stranu da biste disali. To može da uzrokuje stezanje mišića, upalu i bol.

"Spavanje na stomaku ravna prirodnu krivulju vaše kičme, što može da uzrokuje bol u donjem delu leđa. Ako već imate problema sa vratom i leđima, spavanje u ovom položaju gotovo će ih sigurno pogoršati", otkrio je dr. Nalda.

Spavanje

Shutterstock

 

Problemi sa disanjem i kičmom

Spavanje na stomaku može da oteža duboko disanje jer taj položaj komprimira dijafragmu, smatra dr. Nalda.
Ako to uzrokuje manji unos kiseonika tokom noći, to će poremetiti kvalitet vašeg sna.

Spavanje na stomaku, takođe, stvara dodatni pritisak na kičmu i može da optereti pršljenove i okolne mišiće.

Kardiovaskularni problemi

"Spavanje na stomaku pojačava rad vašeg tela, uključujući i srce, pošto pritiskom na grudi otežavate cirkulaciju krvi. S vremenom, to povećava rizik od kardiovaskularnih problema, pogotovo ako već imate neku od tih tegoba. Ako vam je teško da dišete duboko, to može dovesti do povišenog krvnog pritiska", objasnio je dr. Nalda.

Spavanje

Shutterstock

 

 

On je upozorio da spavanje na stomaku može dovesti vrat u iskrivljen položaj, što može da uzrokuje migrene, tenzijske glavobolje i druge neurološke probleme. Neprirodan ugao može da stegne živce, što dovodi do nelagode, obamrlosti ili trnaca u rukama i šakama.

Koji je najbolji položaj za spavanje?

"Spavanje na leđima je najbolje jer održava prirodnu krivulju kičme i smanjuje pritisak na zglobove. Alternativno, spavanje na boku poboljšava zdravlje srca i smanjuje hrkanje", otkrio je dr. Nalda.

Jastuk za telo može da pruži dodatnu potporu za položaj na leđima ili boku i da spreči okretanje na stomak. Odaberite dušek i jastuk koji pružaju odgovarajući nivo potpore za odabrani položaj.

"Istraživanja pokazuju da između sedam do 17 posto ljudi spava na stomaku. Promenom navika možete da poboljšate svoje zdravlje i bolje spavate svake noći", istaknuo je dr. Nalda.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading