Možete dobiti zdravstvene tegobe: Ova jela nikako nemojte da podgrevate u mikrotalasnoj rerni

Vesti 12.02.2024 21:20 0

Koliko god je korisna za podgrejavanje, ali i kuvanje nekih namirnica, mikrotalasna može da bude i opasna ako se nepravilno koristi.

mikrotalasna rerna

Shutterstock

Mikrotalasna rerna je čudo moderne tehnologije. Za nekoliko sekundi možete da podgrejete jelo, olakšava i skraćuje vreme kuvanja. Ali, postoje namirnice, pića i posude koji mogu ispuštati toksine, goreti, isstopiti se ili čak eksplodirati ako se stave u mikrotalasnu rernu. U nju nikada ne stavljajte:

Ostaci krompira

Krompir često sadrži klostridijum botulinum, bakteriju koja se razmnožava kada se krompir skuva i ne stavi odmah u frižider. Zagrevanjem u mikrotalasnoj te bakterije se neće uništiti, pa mogu izazvati želudačne tegobe. Skuvani krumpir koji niste pojeli što pre stavite u frižider. Ne ostavljaj ga satima na sobnoj temperaturi.

Prerađeno meso

Slaninu, viršle i kobasice ne treba peći u mikrotalasnoj. Zagrevanje ovih prerađenih mesnih proizvoda dovodi do stvaranja sastojaka koji se povezuju s bolestima srca, a istraživanja pokazuju da bi mogao biti povezan i s upalama, nakupljanjem masnih naslaga u arterijama.

Ljute papričice

Ljute paprike sadrže sastojak kapsaicin koji im daje ljutinu, ali kada se paprike zagrevaju, kapsaicin isparava u zatvorenoj mikrotalasnoj. Stoga, kada otvorite vrata mikrotalasne ta isparavanja mogu da vam iritiraju pluća, oči, grlo, nos.

mikrotalasna rerna

Shutterstock

 

Hrana u stiroporu

Posude od stiropora u kojima se pakuje hrana za dostavu su zapravo vrsta plastike koja može pustiti štetne hemikalije u hranu i vazduh kada se zagrevaju. Takođe, stiropor u jednokratnim posudama za prenošenje hrane nije otporan na toplotu - može se rastopiti. Dakle, hranu izvadite iz kutije od stiropora i stavite na tanjir ili posudu koja sme u mikrotalasnu.

Posude sa metalnim ručkama

Posude sa metalnim ručkama ili šerpice od metala ne koristite, jer metal može da iskri i izazove požar. Zato uvek proverite da li piše na posudi "Bezbedno za mikrotalasnu", odnosno da li ima taj znak.

Šolja vode

Mnogo je brže zagrejati vodu za čaj ili nes kafu u mikrotalasnoj nego na šporetu, ali ova ušteda vremena mogla bi vas skupo koštati. Voda koja se zagreva u mikrotalasnoj može se brzo pregrejati. Iako možda ne vidite mehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodate čaj, kašiku ili kafu ili u retkim slučajevima može čak i eksplodirati. Bolje to radite na šporetu.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading